Vi träffar Nisti Stêrk i början av oktober. Om en vecka är det invigning av årets Internationella komedifilmfestival, den fjärde i ordningen. Som chef för hela evenemanget arbetar Nisti nästan dygnet runt för att få allt att klaffa. Trots det ser hon förvånansvärt lugn och utvilad ut.

–  När man verkligen brinner för något går det. Att sedan få möta folk som berörts är läkande.

Nisti Stêrks karriär startade i början av 2000-talet. I grunden är hon utbildad skådespelare och har en rad pjäser och föreställningar i bagaget, bland dem ”Zeynos värld” och ”För Sverige i tiden” som hon också skrivit själv. Under åren har hon gett ut fyra böcker och skriver nu på sin femte. Hon har medverkat i program som Allsång på Skansen och Melodifestivalen och jobbat som programledare för en kurdisk talkshow på den turkiska public servicekanalen TRT6.

Hon anlitas ofta som moderator och har regelbundna uppdrag som föreläsare och ståuppare. Drivkraften är att roa och underhålla, men målet är att förändra världen och samhället till det bättre. Och spegla Sverige så som det ser ut i dag.

–  Jag vill verka för ett samhälle där alla syns och hörs. Och visa att mångfalden inte bara är elände eller att det är människor som vi ska tycka synd om.

Hon tar filmfestivalen som ett konkret exempel där hennes arbete till stor del handlar om att få människor från samhällets alla delar att mötas.

Draget, att koppla samman människor, tror hon kommer från farfar Alihan som alltid varit en viktig ledstjärna i hennes liv. Fram till att hon var fyra år bodde hon med honom och farmor i Silvan i sydöstra Turkiet.

–  Han försökte alltid hjälpa alla. Kunde han inte det såg han till att människor fick kontakt med varandra. Det är de små gesterna som kan bli riktigt stora. Tillsammans bildar de en kedja. Det är också mitt mål, att få folk att samarbeta.

När hon var fem år flyttade hon med sina föräldrar till Sverige. En tidig önskan var att hjälpa alla barn i världen och starta ett barnhem. Drömmen lever kvar i allra högsta grad, men har omformats till en rad olika insatser. Bland annat har hon startat stiftelsen ”Mala Stêrk” som i år delade ut pris till nätverket ”Vi står inte ut” och till Sara Mohammad, ordförande för ”Gapf” – Glöm aldrig Pela och Fadime, organisationen som jobbar med hedersrelaterade frågor.

–  Har man som mål att hjälpa alla barn i världen är det lätt att tänka man måste ha en massa pengar. Men om jag börjar med att hjälpa min granne, eller om jag får den turkiska tanten som har bott trettio år i Sverige att gå till en biograf och se en film är det en stor rikedom.

Hon ser kulturen som ett bra forum att verka inom och hennes främsta verktyg är humorn.

–  Jag är komediexpert som vill beröra och väcka tankar. För humor är inte bara roligt, det är allvar också, säger hon, men påpekar att hennes arbete inte ska sammankopplas med politik.

–  Ibland har det stått ”politisk” när det handlar om mig. Men det är jag inte. Jag vill förändra, och lyfta frågor.

Var går gränsen?

–  Min gräns går när politiska partier ber mig att hålla tal och ta ställning för dem. Jag har uppträtt för nästan alla partier, utom SD, och tycker att det är viktigt. Min humor har ett budskap, precis som Hasse & Tage. Därför kommer jag till alla – inte för att stå på barrikaderna och föra deras politik utan för att jag ska kunna påverka dem. Det är inte svårt, jag har tänkt igenom det här. Jag är ju 40 nu och då måste man vara medveten. (TT)