"Barnens arbetsdag verkar aldrig ta slut"

Niklas Skeri, nyhetsreporter

Niklas Skeri, nyhetsreporter

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-10-16 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre barn, spridda från tredje klass till nionde. Då känns som att jag själv går i skolan igen. För det är läxor, prov, mer läxor och så någon redovisning, och så prov igen, och så utvecklingssamtalen, och läxor. Ja just ja, skolrådet också, och föräldramötena. Oj, där var det visst fixardag. Och studiedag!! Skit, är fritids öppet?? Hoppas.... Och så läxor. 

Personligen gillar jag det här, inte minst deras läxor. Jag har möjlighet att hjälpa (men ska man egentligen det?) och jag tycker att det är kul att väcka minnena om Mesopotamiens fornstora dagar, eller att böja franska verb som jag glömt fanns. Men om man inte har den möjligheten då... I vår skola har eleverna jättebra möjlighet att göra läxor i skolan, men ändå spiller mycket över till hemmet. Kul för mig, men ofta tufft för barnen vars arbetsdag ibland aldrig verkar ta slut.

Dagens tre tips

1Väder. Extremväder, klimat och framtiden. Tidigare tv-meteorologen Martin Hedberg håller föredrag om vad vi kan göra i dag. Stadsbiblioteket kl 18.

2Gör din röst hörd. Open mic – fem minuter av frihet. Kulturpunkten, Gottsunda kulturhus. En öppen plattform för unga som önskar uttrycka sig fritt på temat Spela roll". Ordet är fritt och scenen är din. Klockan 18.

3Morgonlöpning. IFU Arena och Arenahotellet arrangerar morgonlöpning med gratis frukost. Klockan 06.15 från IFU. Löprundan tar cirka 30-45 minuter.

Dagens rätt

Kantarellmacka med mild ädelost

4 portioner. Ansa 300 g kantareller. Skär dem i bitar om de är stora. Stek i en torr, het stekpanna tills all vätska kokat in. Tillsätt 2 msk smör och stek tills kantarellerna fått fin färg. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Smula i 100 g mild ädelost.

Skär en baguette i sneda skivor. Grilla eller rosta tills det fått fin färg. Fördela kantarellerna på bröden och toppa med 50 gram mâchesallad. Utmärkt som förrätt eller lyxigare kvällsmacka. Från alltommat.se