Då kändes Skuttunge som storstan

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-10-02 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tog en tur i svampskogen i "norrort" härförleden, ca 1,5 mil utanför Uppsala. Vi passerade platser som Gysta, Krycklinge, Broddbo, Elinge, Åloppe. Skuttunge, med sin vackra prästgård, ståtliga kyrka och levande skola kändes som en storstad. Jag fick den där känslan av hur splittrad Uppsala kommun är, staden med sin många inflyttade invånare, sina universitet och nybyggnationer, och omlandet med sin åkermark, sina gamla bondbyar och bruk. Hand upp alla av er som bor i stan som tagit en höstpromenad i Björken!? Hand upp alla i Björken som tagit en höstpromenad i Gottsunda!? Har ni inte gjort det är det värt turen, åt båda håll. Jag lovar.

Dagens tre tips

1.Skuttunge. Föredrag. SPF Seniorerna 485 Björken har öppet hus i Skuttunge bygdegård med naturföredraget "Min vän fjällräven". 50 kr i entré. Kl 13-15.30

2.Hagby. Spelstuga. Ta med ditt instrument och spela folkmusik med andra  Kaffe, te, smörgås och kaka 30 kr. Hagby Bygdegård. Kl 18.30-21.30.

3.Stabby. Vad gör en dirigent? Ett interaktivt föredrag med körlegendaren Robert Sund, där dirigentskapets innersta hemligheter avslöjas. Klockan 19, Stabby prästgård.

Dagens rätt

Kantarellsoppa med parmesan. 

4 portioner. Hacka 300 g kantareller, 2 schalottenlökar och 1 klyfta vitlök. Fräs med smör i en kastrull. Salta och peppra. Strö över 1/3 dl vetemjöl och rör om. Lägg i 2 kycklingbuljongtärningar. Häll i 3 dl vitt vin och 8 dl kokande vatten. Småkoka i ca 15 min. 

Mixa soppan, men inte för slät. Koka upp med 3 dl grädde. Riv 2 dl parmesanost och lägg i åtta högar på en plåt. Grädda på 200 g till gyllenbruna chips. Garnera med, timjan, chips och knaperstekt bacon.

Karta: Björken