Jag hoppas att snön kommer snart

Kjell Sjöberg är UNT:s utpost i norr.

Kjell Sjöberg är UNT:s utpost i norr.

Foto: Malin Norrgård

Krönika2019-10-22 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mörkt, tråkigt och bistert just nu - vädret alltså. Det är säkerligen många med mig som delar uppfattningen att hösten och dess tråkiga väder är något man kan vara utan. Längtan efter vinter, snö och skimrande landskap är påtaglig hos undertecknad. Den här längtan har blivit mera påtaglig i takt med att intresset att åka längdskidor har ökat. Jag minns med glädje förra vinterns turer i flera av länets olika skidspår. Än så länge får jag bara drömma om skidåkningen och den glädje som det innebär att glida fram i spåret. Visst man kan åka rullskidor, inlines med stavar eller använda stakmaskinen på gymmet - men det är inte samma sak som att glida fram i skidspåret i Storvreta eller på någon annan plats och känna pulsen, kylan mot kinderna eller mjölksyran när man trycker på. Förhoppningsvis kommer snart snön.

1Underhållning. I Söderfors församlingshem bjuds det på allsångskväll med nyckelharpa. 19.00. Söderfors församlingshem.

2Debatt. Det bjuds på bostadspolitiskt debatt där politiker, beslutsfattare och boende deltar och bland annat diskuterar hyresvillkor.  18.00. Uppsala Konsert och kongress.

3Festival. I samband med Uppsalas internationella kortfilmfestival visas cirka 300 kortfilmer från mer än 60 länder från 21 till 27 oktober. 09.00. Grand.

Rotfrukssoppa

Börja med att fräsa några purjolöksskälkar i en gryta med rapsolja. Tillsätt sedan 250 gram av vardera kronärtskockor, morötter och kolrötter samt lite mindre med palsternacka. Har ni andra överblivna rotfrukter går det bra, att efter eget omdöme, använda även dessa. Häll sedan på 1,5 liter vatten och en deciliter gröna linser. Tillsätt även en tärning grönsaksbuljong. Låt koka i 20 minuter. Mixa därefter rofrukterna till slät en soppa och tillsätt 1 deciliter grädde. Servera med bröd och smör.

Karta: Uppsala