Så vet du vilken sida tanklocket sitter på

Matilda Andersson är nyhetschef på UNT.

Matilda Andersson är nyhetschef på UNT.

Foto: Montage

Krönika2019-10-17 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bara idioter som inte frågar. Så sa en lärare till mig på ett utvecklingssamtal i låg- eller mellanstadiet (minns inte). Även om formuleringen kan låta lite vass så älskar jag att hon sa just så. För den där meningen har följt mig genom livet - att aldrig vara rädd för att fråga. Som i min senaste morgonspalt, om jag inte skrivit om min problematik med att tanka bilen hade jag aldrig fått veta att det sitter en liten pil bredvid tanksymbolen på instrumentbrädan som visar vilken sida tanklocket sitter på. Tack snälla alla ni som mejlat och berättat! Tänk så världsvan jag nu kommer att se ut nästa gång jag tankar.

Dagens tips

Bygglovsbil på plats. Är du i tankarna på ett nytt byggprojekt? Passa på att få hjälp när bygglovsbilen kommer med råd på vägen. 16.00-19.00, Jumkil.

Teater. 3 vintrar beskrivs som "en unik upplevelse, större än en scenföreställning". Publiken lotsas genom tre interaktiva utställningar, tre nedslag i Kroatiens historia, som också pjäsen utspelar sig under. 19.00, Uppsala stadsteater.

Sevärt! Har ni sett norska serien Lyckolandet? Jag har bara ett avsnitt kvar. Om när norska oljeäventyret börjar. SVT Play.

Dagens rätt: Räkcrepes

2½ dl vetemjöl, 1 tsk salt, 6 dl mjölk, 3 ägg, 50 g smör. Fyllning: 150 g skalade räkor, 100 g hackad purjolök, 2 dl creme fraiche, finrivet skal från 1 citron, 2 msk finhackad färsk dill. Riven ost. 

Vispa mjöl och salt med häften av mjölken. Vispa i resten av mjölken och äggen. Smält smör och rör ner. Blanda ingredienserna till fyllningen. Stek 16 pannkakor. Låt svalna. Ugn: 225°. Fördela fyllningen på pannkakorna, rulla ihop och lägg i ugnssäker form. Strö över osten och gratinera ca 10 min.