Sommaren 2018 blev Anna Hane på Resta Gård i Örsundsbro, känd över hela landet. Via Facebook skänkte hon bort 70 halvvuxna kravgrisar.

– Det hela skedde samtidigt som Almedagsveckan pågick i Visby. Jag och mina grisar blev en symbol för torka och miljöproblem, säger hon.

Grödan hade förtvinat. Det kostade mer att köpa foder än att ta förlusten och ge bort grisarna.

– Alla var hämtade på mindre än 72 timmar. Några hamnade i trakten av Skara, andra i Sundsvall, säger Anna Hane.

I dag är det full fart på verksamheten. Gårdsplanen är uppgrävd. Det som ska bli värmekulvertar leder både till nuvarande byggnader, som bostäder, ladugård och stall, men också till kommande nybyggen. Resta gård, som Anna Hane driver och äger tillsammans med maken Fredrik, expanderar.

– Innan vi kommer vidare måste vi ha gott om värme. Just nu installeras en flispanna som ska eldas med ved från den egna skogen. Framöver blir det el från sol, vind och på sikt också vattenkraft.

Anna Hane har framtidsplaner, men i vardagen och nuet ingår gårdsbutiken i den gamla kvarnen.

– Kossorna får inget kraftfoder, äter bara gräs och går tillsammans med sina kalvar, vilket i sin tur medför mindre mjölk över till youghurt, fil och annat vi säljer i gårdsbutiken. Men vi har satt våra egna miljögränser, och det uppåt, säger hon.

Paret Hane köpte Resta gård 2007, och flyttade dit tre år senare.

– Resta gård är mest mitt projekt. Visst, jag har ingen lantbrukarbakgrund, men en hel del bondförnuft och applicerade IT-branschens synsätt på världens äldsta bransch, jordbruket. Hur vill grisen ha det för att må bra? Eller fåret, kon? Om djuren trivs, blir resultatet därefter, säger hon.

Nu firar Anna Hane sin 50-årsdag. Men det var mycket nära att livet tog slut redan som 28-årig. Anna, då mamma till ettårig och treårig dotter, drabbades av en allvarlig stroke med förlamning i halva kroppen, afasi och befarade bestående hjärnskador.

– Mot alla odds tillfrisknade jag och har inga som helst sviter, även om jag är mycket noga med hur jag lever och vad jag äter. En hel del av den kunskapen har jag fört över till tänket bakom mål och struktur för gården.

Samtalet har snabbt återgått till hennes framtidsplaner, de är precisa.

– Om tio år har vi ett nytt mjölkstall, 120 mjölkande kor som går med sina kalvar, nytt större mejeri, utökad äppelodling med musteri, eget slakteri, egen chark, välfärdshus med bästa förutsättningar för trivseln hos tackor, lamm, suggor och kultingar, säger hon.

En gång låg hon i sjuksängen, uträknad av experterna. Nu fortsätter Anna Hane att berätta om sina planer, men det bästa har hon väntat med till sist.

– Vid 46 år fyllda födde jag lilla Alva. Jag lever min dröm i det verkliga livet. När Alva kommer hem från dagis, gäller inget annat. Då kryper vi på golvet tillsammans bland alla gosedjuren.