Det närmar sig sista april 1987 och på Västgöta nation pågår valborgsförberedelserna precis som på de andra studentnationerna i Uppsala. Vid den här tidpunkten har studenterna på Västgöta i flera månader klagat på att ventilationen fungerar dåligt och vid flera tillfällen gör reparationspersonal därför undersökningar, men hittar ingenting som tyder på att något är fel. Studenterna klagar också på en obehaglig lukt, men enligt nationens förste kurator kommer den med största sannolikhet från avloppet.

Måndagen den 27 april tillkallas reparationspersonal på nytt för att se över ventilationen inför det stundande valborgsfirandet. Man upptäcker då att det är något som har fastnat i en av utsugningstrummorna. Vid närmare undersökning står det klart att det rör sig om en människokropp.

Den aktuella ventilationstrumman leder från ett av rummen inne på nationen och ut till en lucka på taket. Den kvadratiska trumman mäter endast 40x40 centimeter.

Artikelbild

Förstasidesnyhet. Nyheten om liket i nationshuset tog upp stor plats på UNT:s förstasida den 29 april 1987.

Vem kroppen tillhör går till en början inte att klargöra utöver att det handlar om en man. Det som också kan konstateras är att kvarlevorna har, vad man brukar kalla, mumifierats – ett tecken på att kroppen befunnit sig i trumman en längre tid.

På våren 1987 finns två personer registrerade som försvunna av Uppsalapolisen, den ene är inte aktuell i det här fallet. Men den andre är en då 29-årig man som anmäldes som spårlöst försvunnen i samband med midsommarhelgen året innan. Uppsalapolisen gör tidigt antagandet att det skulle kunna vara den mannen som nu hittats i nationshuset, och har det som huvudteori i den fortsatta utredningen. Efter några dagar uppger Uppsalapolisen att man inte misstänker att något brott ligger bakom dödsfallet.

Den 6 maj har kroppen kunnat obduceras och polisen fastställer nu att kroppen tillhör den 29-årige mannen. Han ska ha setts i livet senast den 19 juni 1986, dagen innan midsommarafton, och polisen utesluter inte att han kan ha legat i trumman sedan dess.

Hur 29-åringen egentligen hamnade i ventilationstrumman har aldrig klarlagts, mer än att mannen troligtvis försökte ta sig in på nationen genom ventilationssystemet. Det fanns och finns teorier om att han skulle göra inbrott i det för sommaren ödelagda nationshuset, möjligen för att stjäla alkohol inför midsommarhelgen. Men oavsett motiv verkar det röra sig om en tragisk olycka.

På Västgöta nation ska man ha sparat tidningsurklippen från händelsen och i vissa kretsar har 29-åringen fått namnet "Västgötaspöket".