Anja föddes i norra Finland i januari 1948, när hennes föräldrar var på flykt till Sverige från Ingermanland. Hennes far och äldsta bror skidade över Bottniska viken till Sverige medan modern tillsammans med nyfödda Anja samt bror, åkte efter med tåg. Cirka 4 500 ingermanländska flyktingar kom till Sverige under denna tid. Vid ankomsten till Sverige blev ingermanländarna placerade i karantän och i uppsamlingsläger. Tjänstemän från den sovjetiska legationen sökte upp familjer och försökte övertala dem att återvända. De som valde att stanna i Sverige fick inte bosätta sig i de tre största städerna. Anjas familj bosatte sig i Borlänge där Anja växte upp.

Som 19-åring kom Anja till Uppsala tillsammans med vänner för att studera. Hon gick två universitetsutbildningar, en beteendevetenskaplig och en utbildning i ekonomi. Under större delen av sitt yrkelsliv arbetade hon med ekonomi, men också en del med personalfrågor. Anja var anställd i olika företag i Uppland. Hon tjänstgjorde också för ett bemanningsföretag under nittiotalet. Anställningarna ledde till arbeten i och runt Uppsala. Hon avslutade sitt yrkesliv som ekonom på Vattenfall.

Att resa var ett av Anjas större intressen. Hon gjorde många nöjesresor tillsammans med vänner runt om i Europa och Afrika och en resa till Kina. I tjänsten reste hon till Irak och England. Efter pensioneringen hälsade hon på en tidigare kollega i Malawi. Hon planerade att återbesöka Ryssland, där hon varit ett flertal gånger som ung, och förberedde med studier i ryska på senioruniversitet.

Anjas intressen var litteratur och kultur. Hon deltog under en längre tid i en bokcirkel ihop med vänner. Anja hade även ett stort intresse för estetik. Hon hade ett vackert och smakfullt hem, både inomhus och utomhus – något hennes vänner kunde njuta av ihop med god mat och dryck. Anja tog vara på det goda i livet. Hon hyste en stor kärlek till katter. På senare år var hon extramatte åt grannarnas katter. De älskade att besöka henne. Anja är och kommer länge vara saknad bland både människor och katter.