Barbro Henriksson växte upp på en större gård utanför Ljungskile i Bohuslän och utbildade sig sedan till lärare i Uppsala. Efter utbildningen arbetade hon som hemkunskapslärare och senare under ett antal år med museiverksamhet vid Upplandsmuseet i Uppsala.
1990 flyttade Barbro med maken Lennart till Skåne och vid invigningen av Vagnsmuseet på Alnarp 1993 var den första kontakten med Museiföreningen på Alnarp tagen. Kvällskurs på SLU Alnarp i Agrarhistoria gav extra inspiration och sedan har Barbro arbetat i drygt 30 år med museiverksamheten på Alnarp med tonvikt på Lantbruksmuseet.
Barbros första arbete för Lantbruksmuseet var att lägga in alla museets föremål i ett dataregister, vilket var ganska nytt i början av 1990-talet. Hon var den drivande kraften i Museiföreningen när Lantbruksmuseet utökades med en hushållsavdelning, där vi nu visar hur lanthushållet har utvecklats. För många besökare är just denna avdelning den mest intressanta i museet, då man känner igen mycket av det som visas. Därefter blev hon ansvarig för olika utställningar och arrangemang med anknytning till lantbruksmuseets historia, lantbruk och lanthushåll. De flesta kom till på hennes initiativ. Men hennes intresse sträckte sig också till de andra museerna på Alnarp och vi hade till exempel ”Hovbeslagets dag” 2018. Vår sista utställning med Barbro som huvudansvarig var hösten 2024 om ”Potatis som föda och gröda”.
På Barbros initiativ började Lantbruksmuseet ha konstutställning under Påskhelgen. Senare har denna verksamhet utvidgats till både Hovbeslagsmuseet och Vagnsmuseet och blivit en stor framgång med många besökare.
Barbro var också en god skribent och gav ut ett antal skrifter inom ämnet agrarhistoria, mestadels riktade mot utvecklingen inom lanthushållet som ”Från glasburk till fryspaket”. Hon var också intresserad av kvinnohistoria och hennes sista skrift blev ”Kvinnornas arbete i jordbruket – kvinnliga och manliga arbetsuppgifter”.
Under ett antal år var Barbro ledamot av styrelsen i Museiföreningen och några år var hon dess ordförande.
2019 tilldelades Barbro Skånes hembygdsförbunds förtjänsttecken för sina mångåriga insatser för museiverksamheten i Alnarp. Hon har också erhållit Lomma kommuns Kulturplakett och kommunens ledarstipendium.
Det vi minns av Barbro var hennes förmåga att ständigt komma med nya uppslag och idéer om aktiviteter i föreningen och på museerna i Alnarp. Hon hade alltid många projekt på gång – och såg till att få dem genomförda. En eldsjäl har gått ur tiden och lämnar ett stort tomrum efter sig.
Barbro präglades mycket av sin uppväxt och anknytning till Bohuslän och det är också där hon kommer att få sin sista vila.