Bengt Pettersson

Bengt Pettersson, Uppsala, har avlidit 67 år gammal efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av Kim och syskonen Klas och Lena med familjer, samt av många goda vänner.

Minnesord2019-11-24 06:30

Bengt föddes i Östervåla i Norduppland. Tidigt visade han sin konstnärliga förmåga. Med blyertspennan fångade han verkligheten i fina teckningar. Pappa Gösta var skicklig möbelsnickare i Östervåla och Bengt blev också hantverkare, fast i en modern tappning. Han arbetade sina första yrkesverksamma år på Tofters Tryckeri, som då var ett av Sveriges modernaste. Där lärde han sig grunderna som grafiker: typsnitt, format och vad som fungerar i tryck och bild. 

I Uppsala startade han InformationsByrån AB (IB) och arbetade med Pharmacia och senare flera andra krävande kunder inom det medicinskt-tekniska området. När företag behövde förmedla komplexa sammanhang i bilder och instruktioner vände man sig till Bengt. Han var också mycket skicklig på att forma grafiska varumärken – logotyper. Ett av många exempel är stadsvapnet i Vaxholm.

Bengt var bland de första i Sverige att utnyttja den framväxande informationsteknologin. Redan tidigt på 1980-talet gjorde han en stor investering i en så kallad tecknardator, köpt från ett av de unga it-företagen i Silicon Valley. Han fortsatte att kombinera datorernas alla möjligheter med det gedigna grafiska hantverkskunnandet. Alltid nya projekt på gång.

Han var trogen barndomsvännerna och missade aldrig vår sommarmiddag i Östervåla. Han hjälpte till i arbetet med Folkparken Skogsvallen, och att marknadsföra ortens stolta snickartradition med begreppet ”Stolriket Östervåla”. 

Bengt hade ett stort intresse för samhällsfrågor, som för det mesta dominerade samtalen över en öl på Katalin. Men ännu viktigare var kantarellerna i svampskogen och smultronplock i Mulle i Eskilstuna med barndomsvännen Kim, som blev hans livskamrat. 

Världen har blivit lite tråkigare. Kvar finns minnet av en mycket god vän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!