När Dan Bäcklund anlände till Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet år 2001 var det kanske inte som ett yrväder utan mer som en rejäl och uppfordrande nordanvind. Han kom med en gedigen bakgrund. Han var i grunden gymnasielärare och 1988 disputerade han i ekonomisk historia. Efter disputation var Dan under 1990-talet verksam som lektor och forskare i Umeå.
Dan blev snabbt en omtyckt och respekterad kollega. Som lärare och studierektor drev han pedagogisk förnyelse. Innehåll och struktur var det centrala. Utanpåverket skulle underordnas detta. Själv höll han fast vid svarta tavlan, som han fyllde med liten men exakt piktur. Sokrates dialogpedagogik var en viktig förebild. Det var också detta Dan lyfte fram i samband med att han fick universitetets pedagogiska pris 2014.
Dan var uppväxt på ett småbruk utanför Sorsele. Detta präglade hans forskning. Avhandlingen handlade om levnadsförutsättningar hos småbrukarhushåll i Lappmarken 1870–1970. Efter disputationen blev han en pionjär i fråga om regional analys av svensk ekonomisk historia. Under åren i Uppsala återvände han till frågeställningar som präglat avhandlingen då han undersökte ekonomiska förutsättningar för arbetarhushåll under industrialiseringen. Efter pensioneringen 2014 arbetade han på ett större bokverk som skulle sammanfatta denna forskning.
Vi har lärt oss mycket av Dan. Inte minst att kvalitet och innehåll i undervisning och forskning är det som räknas. Hans väl genomtänkta undervisning och pedagogiska metoder, men också hans sätt att vänligt och konstruktivt möta studenter, doktorander och seminariedeltagare var värdefullt och alltid uppskattat.
Vi saknar en kär vän och kollega.
För vänner och kollegor vid Ekonomisk-historiska institutionen, Uppsala universitet