Inger Ljung blev 1978 den första kvinnan i Sverige som disputerade i ämnet Gamla testamentets exegetik, vid teologiska fakulteten i Uppsala. Hon antogs där som docent 1984 och tjänstgjorde som lektor under perioden 1986-2012. I sin avhandling Tradition and Interpretation undersökte hon formelspråket i ett antal Psaltarpsalmer.
Arbetet präglas av ett intresse för texternas litterära form samt av en ambition att utmana tolkningspraktiker och historierekonstruktioner inom den inflytelserika Uppsala-skolan. I Silence or suppression? (1989) genomförde hon en systematisk kartläggning av attityder mot kvinnor i Gamla testamentet via kvinnors egennamn och agens.
Monografin etablerade Inger som pionjär inom feministisk bibelforskning i Sverige. Som forskare, mentor, handledare och prisbelönt lärare drev Inger frågor om tolkningsteori och bidrog starkt till framväxten av receptionsforskning i Uppsala. Hon tog tredje uppgiften på allvar och visade till exempel i artiklar om pingstpastorn Åke Greens bibelbruk (2005, 2007) på bibelvetenskapens nytta för en bredare allmänhet. Hon förebådade därmed också receptionsfältets vändning mot det politiska livet.
Inger föddes i Flen. Under uppväxten var tiden i Arboga (Brattberget) viktigast. Vännerna därifrån behöll hon livet ut. Inger hade en äventyrlig sida och reste mycket, i Östeuropa och mellan-östern. Bland annat tog hon med sonen på kamelfärd med beduiner i Sinai.
Inger såg hela människan. Att samtala med henne på gården i Sala var att gå på upptäcktsfärd. Liv och akademi hängde ihop sömlöst. Hennes knivskarpa blick matchades av lika delar respekt och medkänsla. Hon ägde integritet som få, privat och professionellt. Det senare gav hon prov på genom att inte ansöka om befordran till professor. Inger gick bort hastigt, i hemmet utanför Sala. Hon är mycket saknad, av familj, vänner, kollegor och studenter.
För vänner och kollegor vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet.