Lars var en genuin Uppsalabo, uppväxt och bosatt i Petterslund och med sommarstuga i Sunnersta (sedermera utbytt mot en stuga på Raggarön).
Efter skolgång på Vaksalaskolan började han arbeta på Uppsala Sidenväverier som springpojke. Han avancerade efter hand till lagerchef, och sedan Sidenväveriet avvecklats på 70-talet arbetade han på Slotts fram till pensioneringen.
Under kriget blev det förstås militärtjänstgöring som medförde utbildning och befordran till löjtnant.
Han blev tidigt intresserad av scoutverksamhet och kom genom det in i NTO-föreningen 31 Thor. I denna förening blev han så småningom en drivande kraft, och här träffade han också sin blivande hustru Marianne.
Lars var rikt begåvad och mycket driftig och intresserad av det mesta. Inom föreningen startade han teaterverksamhet, organiserade och dokumenterade bussresor och studiebesök och ansvarade för allehanda mötesverksamhet. Han uttryckte sig väl i såväl tal som skrift och framförde ofta intressanta beskrivningar av gångna tider.
1970 sammanslogs IOGT och NTO till ett förbund, och samma år invigdes i Uppsala A-huset (sedemera Drabanten) på Bangårdsgatan 13. Detta finansierades genom att IOGT-föreningen 38 Uppsala sålde sin lokal Slottskällan, NTO-föreningen 31 Thor bidrog med fastigheten Bangårdsgatan 13, lokala Templet S:t Erik av Tempelriddareorden sålde sin lokal på Sysslomansgatan och försäkringsbolaget Ansvar bidrog med kapital.
I planeringen och genomförandet av allt detta deltog förstås Lars och Marianne. De blev särskilt aktiva inom Nykterhetsfolkets Pensionärsförening. För Lars var det särskilt angeläget att det vid julmarknaderna skulle säljas böcker!
Det var en trivsam upplevelse att hälsa på i familjen Abrahamssons hem i Petterslund. Medan man njöt av hembakta kakor till kaffet kunde man beundra Mariannes handarbeten och Lars tavlor och samtidigt bli underhållen med berättelser av olika slag. Och ofta blev det visning av dottern Elisabets filmer från möten, resor och jubileer.
Med Lars (och hustrun Mariannes ett par år tidigare) bortgång har en del av Uppsalas folkrörelsehistoria försvunnit.
För nykterhetsrörelsen i Uppsala