En respekterad arbetskamrat och kollega är borta. Lennart var uppvuxen i Stockholm och kom efter läkarexamen till Uppsala för doktorandstudier vid Institutionen för farmakologi. Lennart fick det Hwasserska priset för sin avhandling om Kammarvattnets fysiologi. Efter klinisk utbildning i Uppsala följde några år i Umeå. 1974 sökte och fick Lennart professuren i oftalmiatrik vid Akademiska sjukhuset. Tjänsten var även förenad med uppdrag som klinikchef för ögonkliniken.
Under 1980-talet skedde stora förändringar av ögonsjukvården. Genom ett idogt arbete under Lennarts ledning utvecklades kliniken till en väl fungerande klinik. Framför allt skedde en modernisering av kataraktkirurgin. Nya kirurgiska möjligheter följde med introduktionen av glaskroppskirurgin. Hans gedigna kunskaper i farmakologi kom väl till användning f.f.a. inom glaukomsjukvården.
Av särskilt intresse är den insats som Lennart tillsammans med barnläkaren Olle Hansson gjorde under 1960-talet, när de bidrog till att klarlägga sambandet mellan Entero-Vioform och SMON, en allvarlig neurologisk sjukdom med bland annat uttalade synstörningar. Efter juridiska processer i Japan tilldömdes de drabbade ekonomiska skadestånd, på över 7 miljarder kronor.
Lennart var mångsidig. Efter pensioneringen kom han, med sitt stora konst- och kulturhistoriska intresse, att publicera ett flertal medicinhistoriska artiklar bland annat i Läkartidningen.
För tidigare kollegor och arbetskamrater vid Akademiska sjukhuset