Håkan föddes i Älvsbyn 1950. I Umeå tog Håkan examen som ekonom 1974 och utbildade sig vidare till veterinär 1983. Han var bataljonsveterinär i Medicinalkårens reserv och generalsekreterare i Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap 1984. Håkan tjänstgjorde i FN-tjänst som Force Hygiene Officer i Libanon 1988/89. Återkommen till Sverige 1990 anställdes Håkan som administrativ chef för Livsmedelsverkets organisation för besiktningsveterinärer. 1992 utsågs Håkan till veterinärråd och chef för Livsmedelsverkets tillsynsenhet.
Håkan var engagerad och vågade vara tydlig även i kontroversiella frågor när det gällde såväl djurskydd som djurhälsa. En viktig uppgift bestod i att arbeta med att införa EU-gemensam lagstiftning i det svenska regelverket. Som CVO – Chief Veterinary Officer – förde Håkan ofta Sveriges talan inför EU-gemensamma beslut.
2001 var Sverige ordförandeland i EU. Håkan ansvarade då framgångsrikt för många stora möten med sina europeiska kollegor.
En mycket speciell insats svarade Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer för under det som av media kom att kallas ”galna kosjukan”. Hundratusentals kor fick avlivas i EU:s medlemsländer sedan smitta konstaterats. Länder isolerades och Sverige införde ett rigoröst EU-gemensamt regelverk som innebar att djurkroppar kunde spåras och riskmaterial avskiljas.
Trots betydande hälsoproblem fortsatte Håkan i det längsta med sitt arbete med bland annat SIDA-kurser om livsmedelskontroll för studenter från utvecklingsländer i olika delar av världen.
Håkan var en omtänksam och uppskattad chef, trygg och säker med en gedigen kunskap om allt som rörde en etisk och hållbar produktion inom djurhållning och djurhälsa.
Vi kommer att minnas Håkan som en god arbetskamrat med glimten i ögat och med friska synpunkter på framtida utveckling inom det angelägna arbetet med livsmedelssäkerheten.