Minnesord
Irving tjänstgjorde vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet, sedan 1980-talet och var verksam där även efter sin pensionering 2011. Han var en uppskattad lärare och uppsatshandledare framför allt inom Programmet med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor, vilket han under en tid hade huvudansvaret för. Med sitt vänliga och ödmjuka sätt var han också en omtyckt mentor för doktorander och nya lärare utan tidigare undervisningsvana. Uppsatshandledningen fortsatte han med efter pensioneringen och den omfattade då också studenterna på socionomutbildningen. Under en period, 2006–2009, var han även ställföreträdande prefekt för institutionen.
Hans forskning var inriktad mot religionssociologi, och hans avhandling från 1982 behandlade frikyrkorörelsens hållning till arbetarnas fackliga och politiska kamp åren under sekelskiftet. Med avhandlingen och fortsatta studier av frikyrkorörelsen tillhör han de mer kända religionssociologerna inom detta ämne. Han blev ständig medlem i den Religionssociologiska föreningen i Sverige.
Tillsammans med en dåvarande kollega initierade han år 2005 den så kallade Mångfaldsbarometern, vars syfte är att kartlägga den svenska befolkningen attityder till etnisk mångfald. Undersökningen genomfördes årligen under åren 2005–2013 och därefter vartannat år. Irving har medverkat i arbetet fram till idag.
Efter sin pensionering har Irving deltagit regelbundet och aktivt i den då nystartade forskargruppen Välfärd och livslopp, där han på sitt försynta sätt bidrog med värdefulla kommentarer på framlagda texter.
Han var en uppskattad kollega och kommer att vara saknad på institutionen.