Professor emeritus i neurologi, Per Olov Lundberg, växte upp i Vänersborg och började läsa medicin i Uppsala 1951. Kort efter att neurologi etablerats i Uppsala 1958 vikarierade han på neurologiska kliniken, som han sedan blev trogen fram till pensionen. Per Olov disputerade vid anatomiska institutionen och blev docent 1960. Han utnämndes 1974 till professor i neurologi och var klinikchef från samma år. Åren 1978–1983 var han Akademiska sjukhusets chefsläkare.
Under Per Olovs ledning utvecklades neurologin starkt genom hans egen forskning och förmågan att samarbeta utanför den egna disciplinen. Därtill genom rekrytering av kompetenta medarbetare och genom hans stora administrativa skicklighet. Hans vetenskapliga aktivitet var imponerande och bred och omfattade bland annat neuroanatomi, neurologisk endokrinologi, huvudvärk, epilepsi och sexologi och han anlitades ofta massmedialt för att medverka i populärvetenskapliga program.
Skandinaviska Migränsällskapet bildades 1968 på Per Olovs initiativ. Hans insats bidrog mycket till att Uppsala 1982 fick en PET-kamera, då den andra av två i landet, för diagnostik av hjärnans sjukdomar och säkrare medicinering. I 29 år var han ordförande i Erik, Karin och Gösta Selanders stiftelse. Under hans ledning bidrog stiftelsen kraftfullt till att stärka den kliniska forskningen vid Akademiska sjukhuset.
Per Olov hade många intressen vid sidan av medicinen, ett av dem var ornitologi, ett annat frimärkssamlande. Lusten att resa avspeglade sig i bokhyllans drygt 50 årgångar av tidskriften National Geographic och hans samlande av runt 250 statyetter från Asien, Afrika och Kina.
Som person var Per Olov mycket vänlig och ganska blyg. Han engagerade sig politiskt och var landstingsman 1974–85. Det goda samarbetet med landstingsrådet Ragnar Litzner underlättade för honom att få till stånd bygget av en neurologisk rehabiliteringsklinik. Som han själv konstaterade i en intervju var han emellertid inte helt bekväm i politikerrollen: ”Jag är en fridsam person och undviker konflikter om jag kan.”. Vi minns Per Olov med värme.