Theresa föddes 1969 i Västerås där hon växte upp och gick i skola. Efter studier i Stockholm påbörjade hon 2001 forskarutbildning i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Senare flyttades Theresas forskarstudier till Historiska institutionen där hon 2016 disputerade på avhandlingen Vårt fredliga samhälle. ”Lösdriveri” och försvarslöshet i Sverige under 1830-talet. Genom att ta sig an ett omfattande och svårbearbetat källmaterial kunde Theresa visa på försvarlagstiftningens administrativa praktik och dess skiftande konsekvenser för de människor som berördes. Intresset för egendomslösa och samhällets olycksbarn under 1800-talet präglade även Theresas forskning efter disputationen. Som få andra förenade hon intellektuellt intresse med emotionellt engagemang. För Theresa var fattiga och utsatta i det förflutna inte bara forskningsobjekt utan också människor med ett egenvärde.
Theresas insatser som historiker låg inte enbart inom forskningen. Hon var också mycket engagerad i folkbildning och undervisning. På det förstnämnda området bidrog hon inte minst till att sprida kunskapen om romers och resandes förhållanden i det förflutna. På Historiska institutionen utmärkte hon sig inom det senare fältet. Omgiven av flera skickliga och omtyckta lärare stod hon ändå ut som anmärkningsvärt uppskattad bland sina studenter. Hon var kunnig, noggrann och bemötte alla med respekt.
Theresa hade humor och var en god berättare. Släkt, vänner och kollegor kan alla vittna om hennes engagemang och kunskaper om platser och de människor som verkat där, inte minst i Västeråstrakten dit hon gärna återvände. Hon delade generöst med sig av detaljkunskaper som berikade såväl resor som fikastunder. Det tomrum Theresa lämnar efter sig kommer att bli svårt att fylla.