Eva Block kom efter studier i historia vid Stockholms universitet till Lund där hon avlade en teologie kandidatexamen. Hon var lärare i historia och religion i Trelleborg. Uppmuntrad av sin handledare, den legendariska Birgitta Odén, som blev Lunds universitets första kvinnliga professor, skrev Eva Block doktorsavhandlingen Amerikabilden i svensk dagspress 1948–68, framlagd 1976. Där kunde hon visa hur en positiv uppfattning av USA vid efterkrigstiden ändrades, kanske främst på grund av Vietnamkriget. Eva arbetade de åren parallellt som lärare och forskare.

När den statliga myndigheten Arkivet för ljud och bild inrättades i Stockholm 1979 fick Eva Block tjänsten som chef för forskaravdelningen. Hon blev kvar till sin pensionering 2005. Familjen skaffade villan i Knivsta på praktiskt pendlingsavstånd också för Per Block i arbetet på Bibelkommissionen i Uppsala. Eva engagerade sig livligt i lokalsamhället på många kulturella områden som bibliotekets vänförening, i körer och annan musikverksamhet; även politiskt. Om alla dessa insatser, de flesta ideella, kan andra berätta utförligare.

Jag vill här tala om en vänskap från början av 1960-talet. När Eva och Per blev ett par fick jag två goda vänner. Vi gjorde utflykter, delade vardagsmiddagar, firade födelsedagar och andra festligheter. Tomas familj kom gärna på besök i Knivsta till Evas och Pers glädje. Eva var primus motor i många sammanhang. Lugnt och vänligt planerade hon stort som smått. Hon orkade och hon hann, alltid med en optimistisk livssyn. Andra egenskaper var humor och överseende.

En sådan människa saknar man. Det uppvägs av nära sextio års innehållsrika möten, roliga och uppriktiga samtal. En dörr öppnas. Det första man möter är Evas härliga leende. Jag är tacksam att ha fått känna henne.