Viktor Axberg är född och uppvuxen i Eriksberg och Ekeby. Han skickades runt till flera skolor, och trivdes inte riktigt i någon. Han tycker inte att han passade in.

– Jag var inte bra på någonting i skolan, säger han och förklarar att han tycker att skolan i stället för bara traditionell undervisning även skulle utbilda barnen i annat för att de ska klara livet bättre.

Själv klarade han inte av livet så bra ett tag till en början. Av olika skäl. I stället kände han ett utanförskap och de han kände gemenskap med var andra som inte heller passade in i normen.

– På något sätt så känner man till slut gemenskap i utanförskapet, säger han.

Han hamnade i drogmissbruk och tycker att han under sina veckor på behandlingshem lärde sig mer om livet, och hur man ska klara av det, än under 12 år i skolan.

– Livets villkor, hur man ska hantera känslor, förhålla sig till sorg, bearbeta trauman och hantera relationer är ju något som alla borde lära sig när man växer upp. Det är grunden, säger Viktor Axberg.

Åren med drogerna påverkade hans inställning till mycket. Jag undrar om musiken fick honom att hamna i missbruket, men han säger att det är nog tvärt om.

– Det är utan drogerna som jag kan jobba. Inte med dem. Musiken är till god hjälp förstås, för nu går all min energi till den. Sedan jag slutat med droger så har allt gått bra, säger Viktor Axberg.

Musiken kom på riktigt in i hans liv när han var runt 15 år. Då lyssnade han på rap och hiphop. Eminem, Ice Cube och Dr Dre var några av artisterna som spelades. Han kunde relatera till dem och till musikstilen mer än något annat. Innan dess hade inte hans musikintresse dominerat så mycket.

– Jag tror att det var det rebelliska i musiken som lockade mig. Jag gillade trycket i basen. Jag kunde landa i det.

Hemma fixade han ett enkelt musikprogram på sin dator och spelade in med en klasskompis som rappade. Bakom hörlurarna skapade de och mixade musiken.

– Det lät inte som idag men var jättekul och vi spelade på fritidsgårdar och andra ställen, säger Viktor Axberg och ler lite åt minnet.

Efter gymnasiet har hans musikframgångar gått lite upp och ner. Men sedan han blev drogfri första gången 2012 vände det. Han startade studion. Och framför allt, han valde att satsa än mer. Hans dröm sedan ungdomen var att bli musikproducent. När han hade lämnat drogerna bakom sig kunde han förverkliga drömmen.

– Det har varit avgörande. Och nu i efterhand har jag funderat på varför man inte tar upp det riktigt allvarliga med drogmissbruket i skolorna. Inte bara de fysiska problemen utan också beroendeproblematiken, vad som händer med kropp och själ, personlighetsförändringen och vad sjukdomen egentligen är, säger han.

Han har på senare tid funderat på att kanske lyfta de här frågorna på ett nytt sätt, genom att möta ungdomar, kanske hålla någon föreläsning. Men än så länge är det bara tankar och idéer.

– Det var egentligen inte drogerna som var vårt problem, det var livet, var det en vän som sade, säger Viktor Axberg och ser allvarlig ut.

Tankarna kring detta är något han nu också ska förmedla via sin musik. Han beskriver arbetet med ett album som han kommer att ge ut i eget namn.

– Det kommer vara mer personligt med ämnen som berör mig och jag kan relatera till. Jag kommer både ha tunga beats och akustiska instrument, förklarar han och letar fram ett spår som han jobbar med nu som vi lyssnar på. Rummet fylls av stråkar, ett samplat stycke Mozartmusik, en djup stark mansröst, en text som direkt berör mig och knyter an till det vi just pratat om.

Innan albumet är klart att möta sin publik ska den sista delen i EP-trilogin om de tre aporna släppas. Efter "Dom som aldrig ser" och "Dom som aldrig hör" kommer nu "Dom som aldrig snack".

– Jag tycker att det är den bästa i trilogin. Det släpps i början av nästa år, säger han.

Han vill gärna ha koll på hela kedjan i produktionen och släpper numera musik på det egna skivbolaget Uptown music tillsammans med sin kompanjon Ernesto. Singeln "Pengar" med Rawa har redan nästan 1,4 miljoner klick på Spotify, berättar han. Framtiden ser ljus ut. I sommar åker han till New York för att för att expandera. Han har redan kontakt med några artister där. Ungefär en månad ska han stanna där.

– Jag har en del bokat i förväg, men jag åker mest dit för att kolla hur det går. Jag har inte varit där tidigare så det ska bli kul, säger han.