Margit Borgström är uppväxt i Söderåkra i Småland i en kristen familj tillsammans med nio syskon.

Några veckor innan Margit skulle fylla fyra år avlider hennes mamma.

–Mamma dog i barnsäng. Detta var naturligtvis väldigt traumatiskt och en svår sorg i vårt hem.

Margit minns att hennes pappa brukade läsa ur bibeln för dem varje morgon och att deras tro hjälpte dem i sorgearbetet.

–På kvällarna gick han ner på knä och bad han tillsammans med oss. Detta har präglat mitt liv, att jag har sett hur Gud har varit den som tröstat och hjälpt och att jag har vetat att det fanns någon att förtrösta på.

Som barn kallades Margit för ”påhittiga Johansson” av sin pappa Gustaf och det var också han som introducerade musiken i Margits liv.

–Pappa tog mig till en pianolärare när jag var sju år. Han var väldigt noga med att vi alla syskon skulle spela instrument. Både mamma och pappa var musikaliska och det var mycket sång och musik hemma.

Enligt Margit är det tack vare honom som musiken blev just en stor del av hennes liv och att hon hade en engagerad pianolärare som barn.

–Hon var fantastisk, hon såg när jag blev trött och tappade motivationen. Då kom hon med nya idéer på hur vi kunde spela. Vid ett tillfälle frågade hon om jag ville börja spela kyrkorgel.

Margit började spela orgel när hon var 13 år gammal. Men det slutade tvärt när hon en kväll blev skrämd av två klasskompisar.

–Jag satt och spelade i kyrkan vid orgeln. Plötsligt släcktes allt ner. Det blev helt svart i kyrkan och orgeln tystnade! Jag satt där och bara skakade. Sen hör jag ett ”buu” och så kom killarna fram bakom orgeln. Jag blev så rädd. Där slutade min orgelkarriär.

Men Margits pianolärare var lika påhittig som hon själv och föreslog, att hon och Margit skulle spela fyrhändigt på en pianokonsert.

–Jag fick öva och öva, då kände jag ett wow och efter det bodde jag vid pianot. Det var så roligt och så började min musikbana.

Några år därefter flyttade Margit till Piteå för att börja studera musik på heltid. Efter fyra år vid musikutbildningen träffade hon blivande maken Rolf som också pluggade musik. De gifte sig 1970 och har tillsammans fått fem barn. Efter Rolfs examen flyttade de till Umeå, för att leda ett tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger”. Året var 1973. Programmet blev en tittarsuccé och fortsatte sedan att produceras i 10 år. Under den tiden var hon också programledare för andra program, bland annat Önskesången.

Efter TV-karriären arbetade Margit vidare som musiklärare. När deras barnen började flytta hemifrån för studier i Uppsala, blev det tomt i huset och paret bestämde sig för att flytta efter.

–Nuvarande bostad köpte vi 1993 och sedan dess har vi bott här.

Fram tills pensionen arbetade Margit som musiklärare och har fortsatt med det, men nu till våren planerar hon att avsluta sitt jobb i skolan. Hon har också arbetat inom politik och sitter sedan många år med i kommunfullmäktige, något hon säger att hon gärna vill fortsätta med. Inom kort väntar en resa tillsammans med maken Rolf och barnen. På födelsedagen kommer Margit vara bortrest, men den 26 januari planerar hon ett enkelt öppet hus för sina vänner.