Det är nu 17 år sedan Mats Wilhelm bestämde sig för att sluta sitt arbete som forskare i biologi på SLU, och satsa på sin stora passion – naturfotografering. Sedan dess har han blivit något av en Uppsalaprofil. Men när UNT nu ska gratulera honom inför 60-årsdagen får det ske över telefon.

– Jag följde med min fru till Schweiz för hon fick jobb härnere. Jag är ju frilansare så jag har möjlighet att jobba härifrån. Vi bor här sedan två och ett halvt år tillbaka.

För en naturskildrare som Mats Wilhelm finns det förstås mycket att upptäcka i den schweiziska naturen. Helst gör han det med skidorna på nu under vinterhalvåret. Han har också gott om tid för sitt andra stora intresse, musiken, och spelar saxofon både i storband och som soloinstrumentalist vid olika tillställningar. Friheten att kunna göra vad han vill – det är den kanske viktigaste anledningen till att han en gång övergav sitt fasta jobb och satsade på den betydligt mer osäkra frilansvardagen.

– Jag har så många strängar på min lyra så jag kände att det var svårt att koncentrera sig på forskningen. Det där med inkomst spelar inte så stor roll för mig, det finns andra värden som jag tycker är mer intressanta.

– Friheten jag haft under dessa år, att få rå sig själv är värd så mycket. Bara här nere, om det är fint väder en måndag kan jag sticka iväg och åka skidor när inte alla andra är där.

Så länge han kan minnas har han varit fascinerad av naturen. Den första riktiga naturupplevelsen fick han när han hälsade på hos sin mormor som liten. Han hade tråkigt och började ta reda på vad småfåglarna i trädgården hette. Snart började han också att fotografera det han såg. Kombinationen fotografi och natur har dock varit mer än ett intresse, det har också varit en viktig rekreationsform, vilket han skriver om i fotoboken "Tidlös" som kom ut 2007.

– Framför allt när jag arbetade som forskare. Då behövde jag verkligen åka ut i naturen på helgerna för att kunna koppla av. I skogen glömmer man tid och rum. Den inställningen har jag faktiskt lyckats behålla, även sedan min hobby blev mitt arbete.

För den som vill få en paus i vardagen och lära sig mer om både fotografi och natur har Mats Wilhelm under ett antal år erbjudit fotosafaris, där han tar med sig en eller ett par personer under en dag i sitt arbete. Nästa tillfälle blir till sommaren, då han och frun tillbringar ett par månader i Sverige.

– Jag ska ju ändå ut och då är det trevligt att ha med sig någon. Det är alltid roligt att visa någon annan det man upplevt.

Nästa år bär det dock av till Sverige igen för gott. Då är hustrun Sivs projekttjänst över, huset i Storvreta står och väntar, och väntar gör också deras första barnbarn, en liten flicka som idag är ett år.

– Anledningen till att vi flyttade iväg nu ett tag var att alla våra barn hade flyttat hemifrån. Men min son och hans fru har en liten dotter och henne saknar man ju hela tiden.

Och i och med hemkomsten kan Uppsalaborna glädja sig åt kommande utställningar.

– Att välja ut motiv och ställa ut är det jag tycker är roligast att göra. Nu har jag hunnit samla på mig bilder här från Schweiz och när jag flyttar hem vill jag nog ha en utställning med helt blandade fotografier, allt det jag tycker bäst om.

Planer på en till bok finns också, med bilder från Sverige och Schweiz som anspelar på framför allt amerikaners tendens att blanda ihop de två länderna. Och hur han ska fira sin 60-årsdag?

– Jag ska ha en utställning här nere i mars, så jag kommer stå och rama bilder!