– Det är helt enkelt en bra månad i mitt liv, säger Siv när vi träffas hemma hos henne i villan på Munksundet i Enköping.

– Jag tycker bara att det är kul att fylla 50. Jag är frisk, mår bra och känner mig full av energi.

Siv Granström och hennes man Magnus håller på att packa inför födelsedagsresan. Tillsammans med barnen Karin och Oskar med respektive ska familjen åka på en tur runt i Medelhavet och stanna på ställen som Rom, Cannes och Barcelona.

Artikelbild

| Siv Granström älskar att resa och upptäcka nya ställen och att läsa, gärna deckare men också böcker som berör hälsa från olika perspektiv.

– Min bror Mats kommer också med. Det ska bli härligt att umgås en hel vecka. Men jag kommer också att ha en fest i augusti. Jag vill fira med familj, släkt och vänner här i Enköping, säger hon.

Siv Granström har en bakgrund som sjuksköterska och barnmorska men har sedan länge jobbat på Johnson & Johnson. Hon började arbeta på en medicinavdelning på Enköpings lasarett och fortsatte sedan till förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala innan hon bytte karriär och började arbeta på det amerikanska medicintekniska bolaget.

– Jag hade inte tänkt byta jobb nu, jag trivdes bra. Men när jag fick en förfrågan från Mölnlycke Health Care kunde jag inte tacka nej, säger hon.

Företaget tillverkar engångsprodukter som används inom sjukvården i över 100 länder. Det nya jobbet är en roll som global chef där hon tillsammans med några andra ska bygga upp en avdelning som ska ansvara för att ta fram olika utbildningsprogram för kunder runt om i världen.

– Det känns jätteroligt och jag håller just nu på att lära känna mina nya kolleger, företagets produkter och de olika marknaderna. Jag har rest mycket de senaste åren, så det känns naturligt att göra det även på mitt nya jobb. Jag kommer också att kunna jobba en del hemifrån när jag inte är på företagets huvudkontor i Göteborg.

Hennes dialekt avslöjar att hon inte är från Mälardalen, Siv Granström är född och uppvuxen i Västerbotten.

– Min barndom var lite speciell. Min mamma Annette dog när jag var två och ett halvt år. Hon fick bröstcancer och sjukdomsförloppet var ganska snabbt, säger Siv som inte minns sin mamma, hon var bara 29 år när hon dog.

– Nej, jag minns inte, men hon verkar ha varit en intressant kvinna. Hon var utbildad matematiker och undervisade i matematik och statistik på Umeå universitet och jag har fått berättat för mig att hon var väldigt omtyckt och mån om andra. Fram tills dess att jag var åtta, nio år, då min pappa träffade en ny kvinna, så var det jag, min bror, pappa och farfar som bodde på gården. Jag har bara positiva minnen från den tiden, men både jag och min bror fick ta stort ansvar från tidig ålder.

När hon frågade om hjälp med olika saker, svarade pappan nästan alltid: ”Du kan själv! Prova själv så ska du se att du kan!”

– Jag tror att hans ord och det faktum att jag ju faktiskt kunde det mesta själv, har gjort att jag nu som vuxen i många sammanhang också tror på min egen förmåga, säger Siv Granström.

Till sitt stöd hade hon även sin mormor Dagny som hon beskriver som helt fantastisk. När Siv pluggade till sjuksköterska träffade hon sin man Magnus, som kommer från Enköping. Nu har de levt tillsammans i 30 år.

När 50-årsdagen närmar sig tänker Siv tillbaka på ett härligt händelserikt liv, men hoppas också på minst 50 nya händelserika år.

– Det är mycket roligt som händer i mitt liv just nu och jag är otroligt tacksam för det, så nu är det bara att köra på, säger Siv Granström.