– Jag är ganska praktisk och gillar att prova olika saker. Jag byggde en pool själv, det blev bra. Satte upp solcellsvärme, murade ett utekök, plockade isär tvättmaskinen i atomer och satt ihop igen och lade in golvvärme. Men bara en gång! Det var detsamma med Vasaloppet, men det blev ju faktiskt två gånger, säger Ola Diös.

Han försöker undvika att bli uttråkad och har svårt för alla mejl som ramlar in på jobbet.

– Men jag är lite som en gås – stressen rinner av – det är ingen idé att hetsa upp sig. Jag har lätt att koppla av och har bra tålamod.

Artikelbild

| Ola Diös fyller 50, en företagsam uppsalabo som helst inte sitter still utan har många järn i elden.

Han tycker om liv och rörelse, och det har det blivit med en tät barnaskara och under en period två hundar i hushållet.

– Stressad blir jag av sån där avslappnande musik som valsång och vågskvalp. Yoga skulle jag inte stå ut med!

För en annan person skulle kanske lite yoga behövas i rollen som grundare och drivande av Phosworks sedan 1994, med fina lokaler och drygt 40 anställda högst upp i Uppsala slott. Här handlar det om digitala lösningar, vilket i den verkliga världen betyder webbplatser, webbshopar, film, barnprogram, reklam, live-auktioner på nätet och utbildningar.

– Vad vi gör beror på vem man frågar, poängterar Ola. Det är alltid med utgångspunkt vad vår kund behöver. Vi vill vara till nytta.

Artikelbild

| Ola Diös driver företaget Phosworks och fyller 50. På fritiden är det familjen, skidåkning och segling som gäller.

Men allt har inte gått som på räls. Ibland har företaget varit före sin tid. 2009–2010 lanserades en videotjänst för sport, ett sätt för folk att streama egna idrottsevenemang. På den tiden låg ännu inte smarta telefoner i var mans hand, och idén krävde en beteendeförändring som tog för lång tid för bolaget. Det är annorlunda nu.

Namnet Phosworks betyder ”Lysande arbete”. En grekisk kompis hjälpte till att hitta namnet, och på den vägen är det: Mycket av företagets verksamhet är internationell, och Olas ambition är att anställa personal i olika åldrar och från olika länder.

Artikelbild

| Ola Diös driver företaget Phosworks och fyller 50. På fritiden är det familjen, skidåkning och segling som gäller.

– Jag vill ha medarbetare som är olika mig själv och kompletterar. Det är dom som är experterna. Då är chansen bättre för att resultatet ska bli helt nytt och inget man sett förr, säger han.

Och när det blir som allra bäst är resultatet en hållbar lösning, något som gör skillnad för vår framtid, tycker Ola.

– Vår vision på Phosworks är ”Digitala idéer för en hållbar framtid”, det är en utmaning att göra jobb för samhällsnyttan, att göra uppdrag för kunder som Unicef eller Svenska kyrkan. Det motiverar och inspirerar.

Särskilt förtjust är Ola i utländska företag som investerar och köper tjänster i Sverige.

– De kommer hit och betalar löner, arbetsgivaravgifter och skatter i Sverige. Det blir nya friska kronor in till Uppsala! Annars vispas bara samma pengar runt, runt.

Och med kunder som bland andra GE Healthcare, Shimano och Electronic Arts blir det intensiva dagar på jobbet.

Vad tycker du är tråkigt?

– Jag ogillar när skattepengar läggs på nåt dåligt. Till exempel stenblock på Stora torget som bussarna kör sönder. Då ser jag hur resurserna till mina barns utbildning minskar.

Hur ser framtiden ut?

– Jag vill komma i bättre form och trappa ner lite på jobbet. Jag har börjat släktforska och digitaliserar bilder och filmer som jag på något vis ska göra tillgängliga för eftervärlden nån gång när jag får tid. Än så länge har jag scannat in 120 000 bilder.