Till vardags är Christofer Hägg biträdande studierektor vid Institutionen för fred- och konfliktforskning på Uppsala universitet – ett jobb som han har trivts bra med sedan 2009.

– Universitetet är en fantastisk arbetsgivare på många sätt. De möjliggör bland annat att man ska kunna vara en småbarnsförälder och kunna rycka ut med kort varsel om det händer något på förskolan eller i skolan. Att man ska kunna få ihop tillvaron, säger Hägg som har två barn tillsammans med hustrun.

Fram till dagens yrkesroll har han även hunnit med att om vara rektor på en folkhögskola i Dalarna samt varit politisk observatör för EU i Makedonien och i flera andra länder under 2000-talet.

Artikelbild

| Mångkulturell. Christofer Häggs har ett gott öga till Grekland efter att ha bott där en period under uppväxten. Instrumentet bouzouki har han köpt med sig hem på en av sina resor.

– Jag tror att det påminner en del om journalistyrket så till vida att man pratar med vanliga människor och åker runt och bildar sig en uppfattning och försöker lägga ett pussel. Det var det bästa jobb jag har haft, säger jubileraren som i 20-årsåldern studerade statsvetenskap och östeuropastudier.

När han vill koppla av så blir det helst en tur med segelbåten i skärgården tillsammans med familjen.

– Det började med windsurfing 1994 tror jag. Jag tyckte först att det verkade ganska snobbigt. Jag hade en kompis, som jag visserligen respekterade och tyckte bra om, men jag var inte alls intresserad av det. Men så av någon anledning fick jag köpa hans gamla bräda billigt och då bestämde jag mig för att prova. Och det var jättekul, säger Hägg.

Sedan dess har intresset vuxit. Och i dag har familjen en egen segelbåt från västkusten på nio och en halvmeter baserad i Flottsund – och är ute till havs minst några veckor varje sommar.

Artikelbild

– Jag har alltid gillat det där mysiga, att ha ett hem och vara ute i naturen. Vi lägger ofta till i naturhamnar där man kan bada och bara hoppa ned i vattnet samtidigt som kaffekannan puttrar. Sedan klättrar man upp i sittbrunnen och njuter av en frukost tillsammans med familj och vänner. För mig är det oslagbart. Man är både nära naturen och man har det samtidigt bekvämt och ligger på madrasserade sängar och så vidare med en toalett ombord. Jag är bekväm så jag tycker att man kan kombinera det där.

Seglingen är mer än en hobby. Rent av ett sorts mentalt reningsbad.

– När min fru ser att jag är lite avig och stressad på somrarna så har hon sagt att åt mig att sticka ut och segla, för då vet hon precis att det är den bästa medicinen. Då kommer jag tillbaka revitaliserad och mycket gladare och piggare, säger Christofer Hägg.

Hur känns det att fylla 50 år?

– Det är lite svindlande. Jag vet inte om det är det som händer mitt i livet som gör att de flesta drabbas av känslan av att tiden går och att det liksom är oåterkalleligt och att det bara snurrar på, och så blir jag 50. Någonstans inombords känner jag mig kanske mer som 30–35 år och för några år sedan som 25, men så plötsligt blir man 50. Det här tror jag tillhör vår del av världen och vår civilisation att vi är så fokuserade vid ålder. Min fru sa något klokt när jag fyllde 40 år att det inte är åldern som är intressant, utan det är hur man är som människa och hur man känner sig, och det tror jag är väldigt sant.