När vi slår oss ned på fiket ber Anja Kontor om ett stearinljus till bordet så att det ska bli mysigare. När hon tackar personalen för hjälpen pratar hon plötsligt norrländska.
– Oj, nu blev det på Umemål. Det brukar bli så när jag är mycket uppe i Umeå och jobbar. Just nu är jag borta hela veckorna, förklarar hon.
Hon håller som bäst på och redigerar tredje säsongen av SVT-serien När livet vänder, där hon träffar personer som har drabbats av oerhört tunga sorger och förluster, men som i dag har ett bra liv.
– Nu har jag hunnit möta 24 medmänniskor som har rest ned till helvetet och tillbaka. När jag fick frågan från SVT från början ville de att jag skulle intervjua kändisar om kriser, men jag frågade om vi om vi inte kunde träffa andra människor istället, säger Anja Kontor som är delaktig i allt från att hitta de medverkande och göra research till slutredigeringen av de färdiga programmen.
– De här människorna lägger verkligen sina liv i mina händer och då vill jag inte lämna över det till någon annan. Jag har fortfarande kontakt med alla som har varit med och några har blivit mina vänner.

Att hon som journalist har sökt sig till de tunga ämnena tror hon inte är någon slump. Hon växte upp med föräldrar som hade drabbats hårt av andra världskriget och med en släkt som hade skiljts åt av Berlinmuren.
– Jag kunde känna att det var något fel och att det fanns en osynlig knut av sorg som jag ville förstå. Och när jag blev äldre fick jag nästan ”tvinga” dem att berätta. Det var bland annat därför jag blev journalist. Jag tycker om att vända på stenarna och ta fram det som inte får synas.
Anja Kontor är född i Uppsala och bodde som barn i Märsta. När hon var 13 år flyttade familjen till Mörbylånga på södra Öland eftersom fadern ville bort från förortslivet. Men tonåriga Anja kände sig som en främmande fågel och längtade bort. Två gånger rymde hon, men kom aldrig längre än till småländska Nybro.
– När jag kom hem frågade mina föräldrar bara om jag var hungrig. De hade ju upplevt kriget, så de blev inte upprörda så lätt.

Efter gymnasiet flyttade hon till Uppsala för att börja läsa till lärare i tyska och engelska. Men snart fick hon upp öronen för Studentradion som hon kände att hon bara måste jobba med. Stationen sände endast ett par timmar i veckan och vägen ned till studion i källaren på Östgöta nations studentbostäder gick via ett sopnedkast. Men Anja Kontor var under sin tid med och utvecklade Studentradion till något som sändes 70 timmar i veckan och själv värvades hon till Radio Uppland där en lång journalistkarriär tog fart. Hon var med och startade TV 4 Uppland och har varit programledare för Uppsalabaserade radioprogrammet Karlavagnen, men är kanske allra mest känd för sina 13 år som programledare i direktsända SVT-programmet Go' kväll.
– När jag sökte visste jag inte vilken enorm satsning programmet var. Det var runt 1 500 som sökte jobbet och jag gick igenom flera olika tester, säger Anja Kontor som var helt oförberedd på att hon snart skulle vara en känd person för 3,8 miljoner tittare i veckan.
– Jag tänkte gud vad har jag gett mig in på.

Artikelbild

| ´

Närmast går hon att se i tv under julhelgen då hennes 16 år gamla intervju med nyligen avlidna Kim Anderzon går i repris. När livet vänder har premiär i mars, men vilka huvudpersoner vi får möta är hemligt. Alla åtta verkar dock vara värda att vänta på.
– I första avsnittet möter vi en person som har sagt nej till bland annat både CNN och National Geographic och som bestämt sig för att bara ge den här intervjun. Det handlar om en historisk händelse vi aldrig kommer glömma och om en syskonkärlek som trotsade både ondskan och döden, avslöjar Anja Kontor.