– Jag har så mycket planer att jag inte ens får all ny ledighet att räcka till. Att för gott lämna stationen är bara det lilla. Jag hann ju ändå med 36 år som polis.

Historien om Pecke Polis går 30 år tillbaka i tiden. Då kom den första singeln med ”Vår lilla stad” på ena sidan, och den koncisa titeln ”Enköping” på den andra.

– Mitt material är alltid lokalt och det dröjde inte länge innan allt innehåll var hämtat från jobbet i uniform. Små saker, stora saker, några med rätt så djupa texter om den dystrare sidan av en polis vardag.

Gång på gång har Pecke stått för det tillsynes omöjliga. Vem kan göra en rockblues om det kaos som uppstår när omorganisation och besparingar drabbar en organisation som polisen? Eller en låt med titeln Batongblues?

Svaret är självklart Pecke Polis.

– Totalt har jag gjort över 200 låtar, 120 som jag stimmat, nio produktioner, fyra album, säger Per-Erik Abrahamsson.

Poliskarriären började 1983. Han hade jobbat sex år som obehörig lärare, sökte till lärarhögskolan men kastade också in en ansökan till Polishögskolan – kanske påverkad av pappa Lasse som i många år var radiooperatör vid Enköpingspolisen.

– Att jag till slut valde polisyrket är definitivt inget jag ångrar. Jag har mest goda minnen trots ett stundtals tufft jobb. Jag har inte ens behövt hemligt telefonnummer och jag har bara blivit störd nattetid en enda gång under alla år.

Har du några highlights som polis?

– När jag var områdespolis i den besvärliga delen av Enköping, runt Slånbärsvägen, under sju år på 90-talet. Fantastiskt. Jag och kollega Göran Granath fotpatrullerade, cyklade … och pratade. Vi lärde känna många, många, ungdomar och utan att slå mig för bröstet gjorde nog Göran och jag en del nytta.

Som Pecke Polis har polisinspektör Abrahamsson mött tusentals unga i andra sammanhang:

– På min fritid har jag gjort mer än 400 musikföreställningar för barn från föreskoleåldern upp till sjuan. Temat är lag och rätt, om så nära ting som att cykla säkert i trafiken, att inte förstöra saker eller att klottra. Allt till egen sång och musik.

Nu kommer Pecke att öka tempot med fler produktioner, fler musikaliska besök i skolor, fler framträdande på räkbåtar, pubar – och pensionärsföreningar.

– För de äldre har jag ett koncept som är uppbyggt på covers av kända låtar, men också tävlingar, allsång och anekdoter från livet i uniform.

Vilka anekdoter?

– En del missar kan man väl ändå erkänna. Utanför krogen Maja på Torggatan i Enköping skulle vi göra någon form av ingripande. Bara det att jag glömt lägga i P-läget, polisbilen rullade iväg, krockade med en stolpe som vek sig – alltsammans till åskådarnas applåder och förtjusning.