SOMLIGA YLAR AV FRÖJD, andra stretar i kopplet eller bromsar direkt. Ingen hund passerar den lilla zooaffären på Vretgränd utan att reagera på ett eller annat sätt.
Här har Uppsalaborna handlat undulater och akvariefiskar sedan 1958, då Nils Palm startade butiken på Sysslomansgatan. Därefter flyttade man till Skolgatan, där Sandahls Radiohandel numera ligger, berättar Tom Zajac. Det var då han gjorde sina första egna erfarenheter i branschen, som pryoelev, driven av sitt stora djurintresse.
- Vi hade fiskimport i källaren, och i gatuplanet fanns en hel akvarievägg med saltvattenfisk. Ibland hade butiken "zooexpo", och visade upp krokodiler och gröna mambor.

Tom Zajac minns också att det fanns en tam korp i butiken, liksom en tam skunk som då och då fick ta promenader i koppel.
Företaget Palms zoo övertogs sedan av sonen Mats Palm, som drev butiken i 20 år innan Tom Zajac tog över.
Människor och djur som träder över tröskeln möts av mjuk klassisk musik.
- Det är inte enbart för kundernas bästa. Djuren i butiken blir harmoniska av att lyssna på musik, säger Tom Zajac, medan han fortsätter att inventera hyllorna tillsammans med en leverantör. Samtidigt ger han en papegojägande kvinna handfasta råd om hur hon ska sköta sin fågel som har fjäderproblem:
- Ge honom av det här så märker du skillnad på fem dagar, säger han medan han försöker avgöra hur många nya kattkoppel han behöver beställa hem.
- Inga fler blå och lila, säger han till leverantören, och börjar en ny diskussion med en annan kund som vill sälja svarta malar.
- Kan du inte ta en bild av den där malen så jag får se den? Jag vill ju inte köpa grisen i säcken och riskera att den äter upp mina andra fiskar, säger Tom Zajac.

Den som kommer in i butiken för första gången blir lätt överväldigad av att det säljs så mycket småprylar där. Här finns sanslösa mängder förströelseprylar för katter, hundar och fåglar - för att inte tala om alla varianter på halsband, koppel och hundkläder. Tom Zajac letar alltid efter "udda roliga saker", och det vet återförsäljarna om. Och han exponerar dem gärna, som till exempel den grisfot som vilar på en svart sammetskudde på disken och pryds av ett katthalsband som gnistrar av strass och för tankarna till en strumpebandshållare.

Inte heller de mindre djuren är försummade. Här kan man köpa hängmatta till illern eller ett "exercise wheel" till hamstern. Här finns också djurschampon av olika slag: "Deodorizing schampo - leaves pets smelling fresh", lovar etiketten på en schampoflaska som kostar tre gånger så mycket som många andra.
Medan Tom Zajac avslutar kontakten med leverantören ser jag mig omkring i butiken. Ryska dvärghamsterpojkar snusar i sitt spån, och i voljären samsas nymfparakiter med vaktlar och duvor. En svartvit tupp ger då och då ger ifrån sig ett högljutt kuckeliku.

Vid en annan vägg finns de kallblodiga djuren, ormar och ödlor av olika slag. En skäggagam stirrar rakt framför sig med totalt uttryckslös blick, och i ett av akvarierna driver en vit, till synes död groda som liknar Gollum i Sagan om ringen omkring. Men rätt som det är gör den en plötslig rörelse.
Under de år Tom Zajac arbetat i branschen har mycket hänt, det mesta till det bättre, tycker han.
- Importkontrollen har blivit bättre. Förr kunde man ta in giftormar hursomhelst, för det fanns inga bestämmelser. Grekiska landsköldpaddor kom i stora säckar, och kunde säljas för en femtiolapp. Varje sköldpadda som kommer in i landet i dag fotograferas på undersidan som en id-märkning. Sköldpaddsskal är lika unika som fingeravtryck.

Tom Zajac har också märkt att efterfrågan på fåglar inte längre är så stor. Däremot är gnagare, som hamstrar, alltid populära.
- Och ödlor, tillägger han.
- Många barn är allergiska i dag och då väljer man en ödla i stället för en kanin.
En specialitet i butiken i dag är naturgodis för hundar: älg-, hjort- och renchips och torkade laxskinn.
- Det är produkter från Småland som man kan ge hunden med gott samvete. Fast för mig är det egentligen dålig avans på hund- och kattmat. Det är småprylar och tillbehör som gör att rörelsen går runt.

Samtidigt är Tom Zajac en person med hög integritet och en starkt utvecklad känsla av ansvar för de djur han säljer.
- Jag informerar noggrant om vad folk ger sig in på när de till exempel vill skaffa en papegoja. Det har till och med hänt att jag vägrat sälja djur till vissa personer.