– Hallå! Hej, vad roligt att du ringer!

Olivia Johansson sitter på ett kafé på Manhattan i New York där hon bor och arbetar. Hon låter oförskämt pigg och pratar fort, så fort att jag måste be henne sakta ned.

Hon växte upp i Lagga utanför Knivsta, gick högstadiet på Margarethaskolan och studerade på gymnasiet och universitetet i Uppsala. Nu arbetar hon som videoproducent och bor i New York med sin svenska labrador Phoebe.

– Jag skrattar ofta åt att jag som växt upp på landet bor i den här myllrande staden, men jag får det bästa av två världar. I Lagga kände vi alla. Jag hade två föräldrar som fanns där hela tiden, jag hade det bra i skolan, en gemytlig liten småstadsuppväxt. På min nya arbetsplats jobbar runt tjugo personer, jag tror att jag finner lugn och ro i att veta vad alla heter och att veta lite om deras bakgrund.

Olivia Johansson har alltid ställt höga, för att inte säga skyhöga krav, på sig själv. I grundskolan kände hon sig uttråkad och fick hoppa över år sex, hon flyttades från femman direkt till sjuan.

– Mina föräldrar ställde aldrig några krav, det fanns ingen anledning att fråga om jag gjort läxan, de visste att jag redan gjort den. Men jag ställde höga krav på mig själv i stället och det ledde även till en skev självbild under hela min uppväxt, säger hon.

Kraven följde med upp till gymnasiet och till universitetet. Efter studenten med mvg i samtliga ämnen valde Olivia den akademiska banan och började läsa till jurist. Men det var inte nog. Parallellt med juriststudierna läste hon ekonomi, hon pluggade tolv till fjorton timmar om dagen.

– Jag hör mig själv nu, när jag tänker tillbaka på den tiden, jag var dum i huvudet. Jag sökte kunskap och trodde att det var enbart genom den akademiska världen det var möjligt, men jag har alltid varit kreativ och fick inte vara det. Därför valde jag att ta ett avbrott från universitetet, säger hon på telefon.

Hon insåg att den väg hon slagit in på inte ens var det hon ville jobba med. Hela sin uppväxt hade hon hållit på med kreativa uttryck, bland annat hade hon ett avtal med föräldrarna om att hon fick fria händer att måla om och ändra i sitt rum så ofta hon ville, bara hon gjorde det själv. Olivia såg också kompisar som studerade på Berghs och Hyper Island i Stockholm och insåg att det var där hon ville vara. På hösten 2015 kom hon in på just Hyper Island och började studera film och animation.

– Det var det bästa beslut jag har tagit. Det var självklart tufft att bestämma mig för att avbryta mina akademiska studier men jag är glad att jag vågade, säger Olivia Johansson.

Hon har arbetat i USA i två år, först som praktikant sedan som producent. Nu har hon precis blivit erbjuden ett jobb på en reklambyrå där hon bland annat ska utveckla företagets produktionsavdelning. Hon har varit i New York flera gånger tidigare, hela familjen gillar ishockey och hennes pappa är pilot så resorna över Atlanten har varit regelbundna.

– Jag har varit här säkert femton gånger tidigare eftersom hela familjen älskar ishockey och jag gillar verkligen att ha nära till New York Rangers matcher.

Just nu ser hon fram emot att börja sitt nya jobb med titeln: Integrated Producer. Hon vill vara kvar, hon har landat.

– Jag ser mig som ett träd. Varje dag blir mina rötter djupare och djupare, jag har mitt liv här nu.