Agronomie fåraherde firar 90 år

När Erik Sjödin fyllde 60 år uppmanade han sina gäster, bland dem många jämnåriga, att stå på händer! De som lyckades fick ett diplom.

Foto: Roland Nordqvist

Uppsala2008-12-22 16:21
Det är väl tveksamt om han upprepar det nu när det är dags att fylla 90 men han är fortfarande pigg och rörlig och älskar sina långpromenader i Trögden. Födelsedagen firar han i omgångar, bland annat i Jansjö i Västernorrland där han växte upp.
Får och getter har kommit att spela en viktig roll i Erik Sjödins långa liv. Han har gett ut ett tiotal böcker - bland annat en som brukar kallas "fårbibeln" och som nyligen trycktes i sin sjunde upplaga.
- Det var min mormor Anna som lärde mig älska djuren och då inte minst fåren, berättar Erik.

Han skaffade sig själv gedigna kunskaper om djuren och de kunskaperna har han spritt över hela världen. Han har anlitats som husdjursexpert i bland annat Nepal, Egypten, Tunisien och i Sydamerika, främst Chile och Peru.
Erik Sjödin blev föräldralös redan som litet barn. När han var i fem-sex-årsåldern rycktes båda hans föräldrar bort. Mamman dog i cancer och pappa drunknade i en båtolycka. Han fick därför växa upp med sin moster och morbror.
Han föddes i Malmberget och utbildade sig tidigt till husdjurs­agronom, men dessförinnan hann Erik ta en sväng till Stockholm där han jobbade som hantlangare på byggen.
- Jag fick bland annat åka runt och hämta dricka till byggjobbarna. Vid ett tillfälle så frågade de mig varför jag inte åkte hem till Jansjö och hälsade på. När jag förklarade att jag inte hade råd så samlade de ihop pengar till mig, minns han.

För Erik Sjödin har ordet kontroll haft en viktig betydelse.
- Genom kontroll vid djuruppfödning får man betydligt större lönsamhet. I exempelvis Peru och Chile hade de alldeles för stora besättningar av djur och därmed blev avkastningen dålig. Men de hade också brottats med andra problem. Där hade man haft översvämning ett år och extrem torka året därpå. Då krävs det att man har starka djur.
- Eftersom det var fattiga länder uppskattades det att jag kunde föreslå lösningar som inte kostade något. Med färre, men starkare djur, räckte betet längre och därmed blev avkastningen bättre.
- Det är ungefär som vi själva har haft det i Sverige. På 1930-talet hade vi 3,5 miljoner nötkreatur och i dag har vi en halv miljon som till och med ger ett överskott i produktionen.
Erik Sjödin har också alltid haft ett brinnande kulturintresse och då inte minst för teater. Han var med och startade Västernorrlands länsteater i Härnösand på 1960-talet. Erik arbetade också för att bryta Riksteaterns monopol och skapa alternativ via studieförbunden.
I sin ungdom propagerade han mycket mot nazismen och sålde böcker om nazismen på 1930-talet. En gång hamnade han till och med i fängelse för det.
Han har genom åren lärt sig engelska, tyska, spanska, franska och esperanto. Han har jobbat som reseledare i Afghanistan och Indien.
- Dessutom har jag vandrat tillsammans med fåraherdar på den franska landsbygden, minns han.
I sin ungdom höll Erik Sjödin på med gymnastik och han har alltid älskat att dansa. Kanske blir det en svängom på 90-årsdagen?
Personligt
Namn: Erik Sjödin
Aktuell: Fyller 90 år i morgon, söndag, den
21 december.
Familj: Hustrun
Kerstin, 84 år, samt fyra barn, 12 barnbarn och tre barnbarnsbarn.
Bor: Trögdshemmet i Grillby.
Karriär: Husdjurs­agronom, husdjurskonsulent och agronomie hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala 2004.
Utmärkelser: Bland andra Härnösands kulturstipendium 1970, Landsbygdens författarstipendium 1973, Gastronomiska akademiens diplom 1983, Hushållningssällskapets guldmedalj 1984 samt Kungliga skogs- och vetenskapsakademins guldjetong 1993.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om