Mattias Johansson är född och uppvuxen i byn Skulnäs utanför Örnsköldsvik. Det var en trygg uppväxt med mycket idrott, hockey på vintern och fotboll på sommaren. Han gick nio år i samma skola, där också hans storebror och lillebror gick.
Under högstadietiden funderade Mattias Johansson på att bli civilingenjör. Varför vet han inte riktigt än i dag.
– Jag tror jag tyckte att det lät fint, som en samhällsbyggargrej.
Hans föräldrar var engagerade i den lokala centeravdelningen där de hade enstaka uppdrag. I dag tror han att de indirekt påverkade honom att själv engagera sig politiskt.
– Jag blev ju tidigt medveten om att det fanns något som kallades politik, och kände mina föräldrars engagemang.
Under gymnasietiden blev Mattias Johansson alltmer intresserad av språk, och av att läsa och skriva. Så efter lumpen vid I 21 i Sollefteå valde han att läsa till språklärare vid Umeå universitet.
– Efter en utbytestermin i USA kände jag att det kunde vara kul att byta studieort när jag kom hem till Sverige, så det blev Uppsala. Efter ett halvår kom också min fru hit, och när hon sedan började forska här så var det naturligt att bo kvar.
Han tog sin examen som gymnasielärare i engelska, svenska och litteratur. Första jobbet som nybakad lärare var vid Ekebygymnasiet i Uppsala, och lämnade skiftande erfarenheter.
– Jag blev lite besviken över att vara så lite förberedd från lärarutbildningen på allt det som följde med jobbet utanför klassrummet. Jag var besviken över att vara så oförberedd på andra situationer än klassrumssituationen. Den kurativa biten med att vara lärare kände jag mig dåligt utrustad för. Lite samtalsmetodik på schemat hade varit bra, säger Mattias Johansson
I samband med EU-valet 1999 blev Mattias Johansson erbjuden jobbet som politisk sekreterare åt Centerprofilen Karl Erik Olsson i EU-parlamentet i Bryssel.
– Det var spännande att få jobba nära en så erfaren politiker, och vi har fortfarande kontakt. Det var många dynamiska och framåtsyftande diskussioner i EU då, före östutvidgningen och innan euron skulle införas, säger han eftertänksamt, och berättar sedan om den entusiasm alla kände inför EU-kommissionens ordförande Romano Prodis visionära tal om EU-projektets framtid.
– Med tanke på hur den ekonomiska krisen drabbat Europa kan jag tänka mig att det inte är riktigt lika lustfyllt att jobba i Bryssel i dag, säger Mattias Johansson.
Hustrun forskade i Uppsala och själv långpendlade han till Bryssel. När de väntade sitt första barn bestämde han sig för att återvända till Sverige, där deras dotter föddes. Men hennes småsyskon föddes på två andra kontinenter: i Afrika och Amerika. För efter ett par år på pr-byrå i Stockholm flyttade han och familjen till New York, där han fått jobb som presstalesman för FN-organet UNDP i New York. Där föddes deras andra barn. Familjen flyttade sedan till Nairobi i Kenya, där hustrun fått jobb vid FN. Själv fortsatte han som presstalesman för UNDP, och det var här som deras tredje barn föddes.
– Utlandsjobb är en spännande och nyttig erfarenhet, inte minst för att man som familj får leva utomlands tillsammans. Vi mötte många intressanta och trevliga människor från hela världen som vi fortfarande har kontakt med, säger Mattias Johansson.
När familjen återvände till Sverige och Uppsala började han som vice vd vid tankesmedjan Fores.
– Det var skojigt att jobba med en förhållandevis ny företeelse som en tankesmedja. Där ryms allt från aktiv politisk debatt till opinionsbildning. Vi sysslade med frågor om klimat, tillväxt och integrering, säger Mattias Johansson som i dag är stabschef vid miljödepartementet i Stockholm.
Det mesta av hans lediga tid går till familjen.
– Vi gillar att vara ute i skog och mark. Och när vi får tid försöker min fru och jag utnyttja det faktum att vi bor mitt i en trevlig stad med stort utbud av teater, konserter, utställningar och restauranger.