Rangela Falk från Bergsbrunna var bara 53 år när hon dog i april 2009 efter en kort tids sjukdom. Några av hennes dåvarande och nuvarande arbetskamrater på Akademiska sjukhusets arbetsterapi beslutade då att starta en fond till hennes minne. Arbetet med fonden var också ett sätt att bearbeta sorgen efter en högt älskad arbetskamrat.
Kari Akre-Roos, Carina Sandström och Kerstin Holm är medlemmar i styrelsen för Rangela Falks minnesfond.
Vi möts på arbetsterapin vid Akademiska, Rangela Falks forna arbetsplats. Ett av konferensrummen där har döpts efter henne: Rangelarummet med blåa accenter och ett vackert färgfoto av henne.
När Rangela Falk oväntat blev sjuk hade hon just handplockats som chef för avdelning 170, hjärnskaderehab, under hösten 2008.
- Jag jobbade med henne hela yrkeslivet. Vi började som arbetsterapeuter samtidigt, 1979. Hon var ett nav och hittade alltid på roliga saker både på och utanför jobbet, säger Kari Akre-Roos.
Tillsammans sitter hon, Carina Sandström och Kerstin Holma i den varma höstsolen på en uteterrass, höjd i höjd med de glödande trädtopparna, och minns sin arbetskamrat och vän.
- Rangela Falk hade en otrolig omsorg för andra, var engagerad och glad - en idérik stark person med förmåga att lyssna på andra. Samtidigt kunde hon förena lyssnande med handling, säger Carina Sandström, som i många år jobbade fackligt tillsammans med henne.
- Och hon var en ledare i ordets allra bästa bemärkelse, tillägger Kerstin Holma.
Våren 2009 blev en dramatisk tid. Rangela Falk gick bort mitt i livet efter en kort tids sjukdom.
- Hon var inte sjuk länge, och aldrig någonsin innan det, säger Kari Akre-Roos.
Just dramatiken och chocken över det plötsliga gjorde att Rangela Falks arbetskamrater bestämde sig för att starta en fond till hennes minne. Fondens syfte var att främja god arbetsmiljö inom arbetsterapiverksamheter inom Uppsala län. Rangela Falks minnesfond har hittills delat ut medel vid två tillfällen. Arbetet med att sätta upp fonden blev för kollegerna också en bearbetning av sorgen:
- Samtidigt var det ett sätt för oss att få ha henne kvar, säger de.
Även om Kari Akre-Roos, Carina Sandström och Kerstin Holma varje dag möter svårt sjuka människor i sitt arbete, så har Rangela Falks död påverkat dem starkt.
- Vi är mer medvetna om vikten att ta vara på livet. Och det är så viktigt för oss att minnas Rangela, säger Carina Sandström.
Att starta en fond är ett formellt och omständligt arbete. De hade ingen kunskap innan, men via nätet och bankkontakter lärde de sig allt om stadgar, styrelse och firmatecknare, "så att man får ett bankgironummer".
- Rangela själv hade aldrig accepterat att det var så pass krångligt. Hon skulle ha tyckt att det tog alldeles för lång tid, säger Kari Akre-Roos, och de andra instämmer skrattande.