Göran Lambertz trivs med att vara justitieråd. Han hade chansen att gå i pension vid den stundande 65-årsdagen, men valde att stanna kvar två år till.
– Det är ett så pass roligt jobb. Jag har väldigt bra kolleger, verksamheten är intressant och det är inte så stressigt, förklarar han.
Som domare i Högsta domstolen jobbar han med att fatta beslut som ska vägleda andra domstolar i framtida mål. Ett sådant ärende var när domstolen friade den serietecknare från Norduppland som hade dömts för barnpornografibrott för att ha innehaft tecknade serier med nakna barn på. Annars är det inte alltid de allra mest uppmärksammade målen som hamnar i Högsta domstolen, berättar Göran Lambertz.
– Vår uppgift är att lägga juridiken tillrätta och de riktigt stora målen med många rättegångsdagar passar inte hos oss.
Ett par dagar i veckan har den mångårige pendlaren möjlighet att jobba hemifrån parhuset i Norby, där familjen Lambertz har bott i över 30 år. Uppsalabo har han varit sedan 1971, då han kom hit för att göra sin värnplikt vid tolkskolan. Snart träffade han sin blivande hustru Susanne och 1973 fick paret sitt första barn. Då hade Göran Lambertz börjat plugga juridik, något som han menar gick utmärkt ihop med att vara småbarnsförälder.
– Man har mycket mer tid när man pluggar än när man jobbar, och jag kunde plugga när min son sov, berättar han.
Det verkar ha fungerat bra. Han gick ut juristlinjen med högsta tänkbara betyg, och sedan följde tjänstgöring som notarie vid Uppsala tingsrätt med påföljande domarutbildning vid Svea hovrätt. Han hann också med att jobba ett par år som lektor på juridiska institutionen i Uppsala innan han via uppdrag som utredningssekreterare hamnade på justitiedepartementet där han så småningom blev rättschef.
– Då hade jag nått en punkt i karriären där jag kunde välja vilket juristjobb jag ville, berättar han.
När en ny justitiekansler skulle utses 2001 bad han därför om att få bli det.
– Jag tyckte att det verkade vara ett väldigt intressant juristjobb. Jag blev statens advokat och fick en mer aktiv roll än jag skulle ha haft om jag hade varit domare.
Det skulle bli åtta år som justitiekansler och Göran Lambertz lyckades flera gånger få stor uppmärksamhet i media. Ett tillfälle var när han slog larm om att det sitter felaktigt dömda i svenska fängelser, och ett annat när han i Ekots lördagsintervju sa att det förekommer att poliser ljuger när de vittnar i domstolar.
– Det var fem sex sådana där rejäla svängar och plötsligt började journalisterna bevaka allt vi gjorde, berättar han.
Med ett stort undantag har jobbet som justitieråd varit betydligt mer anonymt, vilket Göran Lambertz tycker har både sina för och nackdelar.
– Samtidigt som det har varit skönt så var det tråkigt att förlora den fantastiska plattform jag hade tidigare, menar han.
Men sommaren 2012 fick han en fråga om att vara med i radions Studio 1 och diskutera fallet Thomas Quick, eftersom han hade haft ärendet på sitt bort under tiden som justitiekansler. Han läste in mer sig på fallet och berättar att det var då han ”förstod hur det låg till”.
För den som skulle ha missat det kan Göran Lambertz inställning sammanfattas med att det inte alls var någon rättsskandal att Thomas Quick, eller Sture Bergwall, dömdes för mord på åtta personer. Tvärtom har han vid flera tillfällen lyft fram saker som pekar på att Bergwall kan vara skyldig. Reaktionerna har inte uteblivit.
– Tidigare hade jag nästan alltid haft medierna på min sida, men nu har jag verkligen blivit medias motståndare, säger han och förklarar att det har påverkat honom som person att bli så kritiserad som han har blivit i Quick-debatten.
– Det får en att fundera över en väldig massa saker. Om hur man ska bete sig i en situation med mycket konflikter, hur elak man kan vara och hur viktigt det är att vinna och få bekräftelse, säger han och tillägger att det trots allt är många som har hört av sig och stöttat honom.
Göran Lambertz menar att ju mer han läser in sig på ämnet, desto säkrare blir han på att han har rätt och de flesta andra har fel. Om han kommer att kunna övertyga några fler med sin kommande bok om ämnet återstår att se. Boken, som även kommer att beröra hur media har agerat i frågan, kommer ut i april.
– Den är färdig och inskickad till förlaget, nu, berättar författardebutanten.