bara en termin kvar på gymnasiet börjar det klarna för Mikael Oterhals vad han vill göra efter studenten.
– Jag tror att jag kommer att söka till Musikhögskolan. Det är det här jag är mest intresserad av just nu och man ska följa sin dröm har jag ju hört, säger efter att ha bjudit UNT:s fotograf på en liten gratiskonsert i en av Katedralskolans musiksalar.
Han går naturvetenskapsprogrammet och är oerhört nöjd med att han valde just Katedralskolan.
– Jag trivs jättebra här, det är sån otroligt bra stämning, förklarar han.
Om han har gått gymnasiet på Uppsalas mest anrika skola valde Mikael Oterhals en helt annan väg när han som 12-åring bestämde sig för att börja högstadiet på den då bara ett år gamla Raoul Wallenbergskolan. Han beskriver även den skolan som väldigt familjär och för hans egen del blev mötet med en inspirerande musiklärare väldigt betydelsefullt.
– Jag hade spelat piano i musikskolan sedan jag var sju år, och det fanns en liten synth hemma som jag klinkade lite på, men det var först nu som jag blev riktigt intresserad. Så då köpte jag ett elpiano och började spela flera timmar om dagen, berättar han.
Sedan dess har intresset bara blivit större och större. Mikael Oterhals har även börjat spela lite gitarr och med sitt pianospelande har han skapat en egen kanal på sajten Youtube. Där bjuder han på filmmusik, ledmotiv till tv-serier och rockcovers medan besökarna får se hans fingrar forsa fram över tangenterna.
– Det är ju ganska många som lägger ut sådana filmer och det har givit mig jättemycket inspiration. Så det var nog ganska spontant att jag startade en egen kanal, säger han.
Vissa dagar blir det uppemot sju timmar vid pianot och det blir mycket övning och många omtagningar innan han är redo att lägga ut ett stycke på nätet.
– Och när jag har gjort det kan jag inte låta bli att titta på det och då känner jag mig ändå inte riktigt nöjd, erkänner han.
Men han tycker ännu bättre om att spela för levande publik och håller för närvarande på för fullt med att jobba med Katedralskolans årliga musikal, som det här läsåret är en uppsättning av Urinetown med föreställningar i slutet av februari.
– Jag lär mig jättemycket nu under musikalperioden, säger Mikael Oterhals som också hann med två uppträdanden i samband med terminsavslutningen.
– Skolans manskör och damkör uppträdde tillsammans och bad mig vara med och spela. Och efteråt kom rektorn och frågade om vi inte kunde spela på julavslutningen också.
Jullovet tillbringar han med sin släkt på mammans sida i Dalarna, men varannan jul och varje sommar får den norska släkten på pappans sida besök. Att vara halvnorsk i Sverige kan ha sina sidor med tanke på den rivalitet som råder mellan grannländerna.
– Jag brukar få höra en del skämt om norrmän här hemma, men när jag kommer till Norge får jag höra exakt samma skämt om svenskar, säger han och skrattar.
Hemma i lägenheten i Sävja är det svenska som gäller, men när han kommer på västra sidan om gränsen mellan länderna och det är dags att träffa släkten brukar Mikael Oterhals byta språk.
– Jag pratar väl inte helt perfekt norska, men det är nästan flytande. Och det är ju ganska roligt att vara tvåspråkig.
Du har inga planer på att åka till Norge och jobba efter gymnasiet som många svenska ungdomar gör?
– Tanken har slagit mig och släkten har försökt att locka över mig. Jag skulle ju i alla fall ha boendet fixat. Så möjligheten finns ju alltid.