Vi träffas en av sommarens varmaste dagar och slår oss ned på en uteservering. Givetvis drivs serveringen av ett av branschorganisationen Visitas medlemsföretag – det har Lise-Lotte Argulander sett till. Hon är förbundsjurist på Visita och hjälper hotell, restauranger och andra företag från Uppsala och norrut med rådgivning och utbildning i arbetsrättsfrågor. Dessutom arbetar hon långsiktigt med frågor som rör branschen.
– När jag var nyutbildad jobbade jag på den fackliga sidan, men jag insåg att jag var lite för företagarvänlig för det, så då bytte jag arbetsgivare, förklarar hon.
Det var i slutet av 1980-talet som Lise-Lotte Argulander flyttade till Uppsala för att börja läsa juridik. Juridiken hade hon upptäckt av en slump när hon blev kallad som vittne i ett tvistemål i tingsrätten och från början var det en framtid som åklagare eller advokat hon tänkte sig. Men hon fastnade tidigt för arbetsrätten, och att hennes dåvarande man arbetade med arbetsrätt blev också bidragande till att hon valde den vägen istället.
– Det här är frågor som är väldigt stora för företagen kostnadsmässigt och som småföretagare är det svårt att ha koll på läget och veta vad arbetsrätten säger i olika situationer.
När vi pratar om arbetsrätt blir det tydligt hur starkt Lise-Lotte Argulander brinner för småföretagarnas situation när det gäller frågor om arbetsgivaravgifter för unga och visstidsanställningar. Hon kallar lagstiftningen ”rentav företagarfientlig” och hennes betyg till den sittande regeringen är allt annat än högt. Men så är hon också medlem i Moderaterna sedan många år tillbaka och var som ung engagerad i MUF i Östergötland.
– Vi var ett gäng väldigt radikala MUF:are. Vi var kanske inte alltid så politiskt korrekta, men vi drev många roliga frågor, säger hon med nostalgi i rösten.
I gänget fanns Gunilla Carlsson, Sven-Otto Littorin och Anders Borg, som långt senare samtliga skulle utses till ministrar i Fredrik Reinfeldts första regering.
– Det kändes jätteroligt. Speciellt att Anders, som var den klurigaste av oss alla och som hade många udda åsikter, äntligen fick utlopp för alla sina idéer. Och jag tycker att det blev bra för Sverige också, säger Lise-Lotte Argulander.
Även hon själv har fortsatt med politiken med en del avbrott. Fram till i höstas var hon landstingspolitiker och vice ordförande för utskottet för demokrati, jämställdhet och integration.
– Vi lade ned väldigt mycket arbete på en likabehandlingspolicy för hur patienter ska tas emot i vården. HBT-certifieringen av Folktandvården var något som kändes väldigt bra och som andra håller på att ta efter.
Efter valet lämnade hon landstingspolitiken och fick istället frågan från partiet om hon ville bli kommunrevisor.
– Jag var lite tveksam först, men nu känner jag verkligen att det här verkligen är något som passar mig.
Till skillnad från vad många tror handlar arbetet väldigt lite om ekonomisk revision utan mer om att kontrollera att politiska beslut verkställs och att det sker på ett resurseffektivt sätt. Partitillhörigheten har samtidigt väldigt liten betydelse hos kommunrevisorerna.
– Vi presenterar oss i första hand som revisorer för Uppsala kommun. Dessutom är varje revisor en egen myndighet. Och det är ju lite kul, för det har jag aldrig varit förut, säger Lise-Lotte Argulander och skrattar.
Som privatperson har hon ofta tagit saken i egna händer när hon har tyckt att myndigheterna har kommit till korta. När hon som student hade småbarn och inte fick någon barnomsorg var hon med och bildade föräldrakooperativet Laxen vars förskola fortfarande finns kvar. Och när familjen senare flyttade till Knivsta var hon med och startade Margarethaskolan.
– Det är lite av mitt motto. Du får ingenting serverat utan du måste göra saker själv, säger hon.