Envist jobb för att minska våldet

Hans Åberg var en av fyra som bildade Mansmottagningen, och han har ansvarat för verksamheten sedan 2001. Nu går han i pension och kan vara stolt över att ha hjälpt till att bland annat minska det fysiska våldet och ge minskade alkoholproblem.

Nu slutar Hans Åberg på Mansmottagningen

Nu slutar Hans Åberg på Mansmottagningen

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-02-25 01:17

Han lämnar i dagarna verksamhetsansvaret på Mansmottagningen mot våld i Uppsala som han ansvarat för sedan starten 2001, men än är Hans Åberg ”absolut inte färdig med arbetet”. Just fyllda 65 ska han nu jobba i den egna firman, med utbildning, handledning och konsultverksamhet inom det ämne han känner så väl.
– Och så hoppas jag få mer tid att skriva, och att vara mycket mer tillsammans med min hustru, säger han, medan vi vandrar runt i Mansmottagningens stora, ändamålsenliga lokaler vid Kungsängstorg, med rum för utbildning och samtal i grupp eller enskilt. Mottagningen flyttade hit 2008, och lokalerna står i stark kontrast till den källarvåning på Norrtäljegatan där mottagningen tidigare låg.

Mansmottagningen började som ett projekt, en ideell satsning av fyra engagerade män, däribland Hans Åberg, som strävade efter att stävja våld mot kvinnor.
– Efter fyra år fick vi pengar, efter fem kunde vi börja och efter sex fick vi lokal. I våra nya lokaler får vi plats för flera verksamheter samtidigt, både gruppverksamhet, enskilda samtal, gruppverksamhet och inte minst studiebesök. Vi har 20–25 män i samtal i veckan, därtill några kvinnor.

I dag har verksamheten permanentats På en stor Sverigekarta i ett av rummen finns massor med nålar som visar på hur mansmottagningarna spridits i landet.
– Närmare 90 personer i Sverige har gått vår utbildning, konstaterar Hans Åberg, som också haft internationella kontakter. Han har besökt S:t Petersburg åtta gånger för att hand­leda och utbilda, och i april reser han till Vitryssland i samma syfte.

Hans Åberg beskriver sig själv som en envis och engagerad person.
– Hade jag inte haft den där envisheten i mig hade Mansmottagningen inte kommit till stånd alls. Hade jag inte haft engagemanget för kvinnors och barns utsatthet som drivit mig, och framför allt, hade vi inte varit en grupp av kompetenta entusiaster, hade det inte blivit någon mansmottagning, säger han, medan vi passerar ett av samtalsrummen.

Till Mansmottagningen kommer både dömda och frivilliga. Sammanlagt 175 män har deltagit i gruppbehandling sedan starten, Tredubbelt många har besökt mottagningen. Det handlar om allt från enstaka bedömningssamtal till mångåriga terapier­. Mansmottagningen har också­ pappagrupper och mamma–barnkontakter, där barns situation uppmärksammas..

Hur hanterar han de många gånger fruktansvärda ting han får höra i samtalen?
– Genom lång terapeutisk skolning och praktisk tillämpning så etablerar man en kapacitet att ta emot, härbärgera och återanvända det man får del av. I och med att jag själv ­jobbar aktivt i rummet med ett psykologiskt arbete känns det stimulerande. Jag är ingen soptunna som bara tar emot en massa elände i 45 minuter. Är man konstruktiv är jobbet inte så betungande som utomstående kan tro, säger Hans Åberg, och tillägger att tillfällig irritation och ilska snarare riktar in sig mot bidragsgivare och mot bristande ansvar och otillräcklighet hos beslutsfattare.

Innan vi skiljs åt visar han med stolthet kvittot på att arbetet mot mäns våld har burit frukt. Det är Socialstyrelsens senaste utvärdering av behandling av män i vilken Mansmottagningen deltagit. Den visar i alla avseenden ett positivt utfall.
– Resultatet man kommer fram till är att Mansmottagningarnas arbete inneburit minskat fysiskt våld, ökad psykisk hälsa, minskade alkoholproblem och högre livskvalitet, säger Hans Åberg.

Hans Åberg

AKTUELL: Går i pension efter chefskapet för Mansmottagningen mot våld i Uppsala.
YRKE: Psykolog och psykoterapeut.
BAKGRUND: Född och uppvuxen i Tornedalen, skolgång i Örebro. Teologi- och psykologistudier i Uppsala. Psykoterapeut vid S:t Lukas mottagning i Uppsala, studievägledare och universitetsadjunkt, psykolog på ungdomshem.
FAMILJ: Hustru Monica, tre vuxna söner med familjer, sju barnbarn.
BOR: Uppsalastadsdelen Valsätra.
EnGAGEMANG: Tidigare aktiv körsångare i Uppsala Akademiska Kammarkör, har sjungit i kör i mer än halva livet, förbereder ännu ett Vasalopp. Tillsammans med hustrun kyrkvärd i Gottsunda kyrka.
INTRESSEN: Körsång, kammarmusik, friluftsliv och motionsidrott.
LÄSER JUST NU: Jo Nesbøs Pansarhjärta, samt budgetförslag.
OM SIG SJÄLV: Envis, positiv, engagerad.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Vill inte skilja på folk i termer av tilltalande eller motbjudande.
MOTTO: Den som ingenting gör kan inte göra fel. Och då har jag för min del valt att göra – med risk för att göra fel.
DOLD TALANG: Har ingen! Jag har visat upp dem allesammans på fester och kalas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om