Hemma i villan i Norby har familjen Hallén fått kontakt med länder långt från Sverige. Här har de tagit emot ungdomar från Venezuela, Schweiz och Moldavien.
– Det var när de egna barnen var mellan 14 och 16 år som vi tyckte att det skulle vara kul att ta emot en utbytesstudent. På några års sikt ser man hur stort utbytet blev och på det hela taget är det här något som jag varmt kan rekommendera, säger Anders Hallén.
Utbytesorganisationen som familjen Hallén är med i heter Youth for Understanding (YFU). Syftet med att låta ungdomar mellan 16 och 18 år bo i värdfamiljer är att göra världen till en trevligare plats att bo på.
– Vi arbetar för att människor ska lära känna nya kulturer och på så sätt öka förståelsen för varandra och varandras kulturer, säger Mariam Kirollos och Martin Lindecrantz på YFU Sverige.
Just nu söker organisationen efter åtta nya värdfamiljer. Helst vill man hitta nya familjer i Uppland eftersom det har varit lite stilltje runt Uppsala inför den här hösten.
– Det går i vågor. Tidigare har vi haft många intresserade i det här området, men just nu saknar vi platser åt åtta ungdomar från Frankrike, Tyskland, Schweiz, USA och tre från Thailand. Totalt kommer 59 ungdomar till Sverige den 11 augusti, säger Martin Lindecrantz.
Hans erfarenhet är att många är intresserade av att ta emot ungdomar i sina hem, men att de tror att de inte håller måttet.
– En del tror exempelvis att de måste ha tillräckligt många rum, men det finns de ungdomar som föredrar att dela rum eftersom de är vana att leva så hemma i sina länder. Det spelar heller ingen roll om man ska på semester eller renovera köket. Det viktiga är inställningen, att man vill öppna sitt hem och att den som kommer känner sig välkommen, säger Martin Lindecrantz.
YFU har också alla typer av familjer som värdfamiljer. Både kärnfamiljer, ensamstående, homosexuella och pensionärer välkomnas som värdfamiljer.
Men en förutsättning för att kunna ta emot en utbytesstudent är att det ska gå att ta sig till en gymnasieskola.
– Däremot ordnar vi med skolgång, skolskjuts, extra svenskundervisning, resor och annat praktiskt som måste fungera. Det finns också ett volontärnätverk i Uppsalaområdet med familjer som har tidigare erfarenhet och som kan stötta de nya familjerna, säger Martin Lindecrantz.
Alla som blir värdfamiljer gör det ur ideellt syfte. De får alltså inte betalt för sitt uppdrag.
Men Anders och Ira Hallén har inte avskräckts av det.
– Nej, man får sådant utbyte själv också av att göra det här. Det ger exempelvis nya inslag i ens egen vardag när det kommer in en ny människa i familjen och man kan börja se saker på andra sätt, säger Anders Hallén.
Familjen har fortfarande kontakt med alla sina tidigare tre utbytesstudenter.
– Det kanske inte alltid är enkelt i vardagen att ta hand om en extra tonåring, men sedan har man oftast en ny vän för livet som man även kan besöka i deras hemländer. Utbytesstudenterna har blivit som bonusbarn för oss som vi nu följer och gläds med när de får jobb, träffar flickvän/pojkvän och så vidare, säger Anders Hallén.