"Fantastiskt liv"

Vad kan en världsbaryton från Värmland ha för sig, så här åtta år efter sångarkarriärens slut?

Numera undervisar Håkan Hagegård nästa generation sångare.

Numera undervisar Håkan Hagegård nästa generation sångare.

Foto: Christine Olsson/TT

Uppsala2015-11-25 06:00

En hel del, ska det visa sig. Förutom uppdragen i Musikaliska Akademien och Värmländska Akademien är Håkan Hagegård en efterfrågad pedagog med elever över hela jordklotet.

Förutom sitt eget projekt Singers Studio så undervisar han i sång på tre kontinenter, i Minnesota, i Italien, och på Nya Zealand dit han lockats av sin vän och kollega Kiri Te Kanawa. Det är sådant han vill ägna sig åt nu, att använda sina kunskaper och erfarenheter till att hjälpa ungdomar med en bra start i artistlivet.

Hans egen debut skedde redan 1968, när Stockholmsoperan anställde honom mitt under pågående utbildning på Kungliga Musikhögskolan. Det stora genombrottet kom dock när han stal showen som Papageno i Ingmar Bergmans påkostade uppsättning av ”Trollflöjten” 1975. En föreställning som för övrigt finns tillgänglig i SVT:s Öppet arkiv från och med den 27 december.

Sedan dess har Håkan Hagegård sjungit på de största opera- och konserthusen i världen, spelat in Grammybelönade skivor och flera gånger fått urpremiera nyskriven musik av internationellt kända kompositörer som John Corigliano, Karl Birger Blomdahl och Dominick Argento.

Den senare skrev ”Andréexpeditionen” speciellt för Håkan Hagegårds röst, naturligtvis en upplevelse utöver det vanliga för en sångare.

– Det känns väldigt speciellt. När man dessutom har kompositören levande så kan man ju faktiskt jobba tillsammans.

Det kan man inte med Mozart.

– Nej, när det gäller Mozart, då får man forska sig fram. Jag kommer ihåg när han blev kompis med mig, det var när jag genom en dirigent fick möjlighet att träffa Peter Shaffer som skrev filmen ”Amadeus”.

Hagegård och Shaffer satt i tre timmar och pratade om Mozarts brev till sin pappa, som Shaffer alltså hade memorerat och kunde citera obehindrat ur.

– Då kom jag helt plötsligt så nära Mozart att jag kände, han är ju i rummet. Han tycker att det är okej att jag framför hans musik. Och kan man komma dithän med de skapande människorna - då är det bra.

Den sortens musikaliska möten är en del av det som har berikat Håkan Hagegårds långa karriär. Samtidigt talar han om ”ups and downs”, och att framgången har ett pris. Det är svårt att lyckas både på det professionella och det personliga planet, och han anser att framgångarna egentligen kom för tidigt, innan han hade mognaden.

Ändå skulle han inte göra något annorlunda om han fick chansen.

– Det är fantastiska saker jag har fått vara med om. Jag har fått jobba med oerhört skickliga människor. På det viset känner jag mig väldigt lyckligt lottad. Jag kan inte blicka tillbaka och tänka att jag kunde leva om mitt liv och få det bättre, säger han. Jag säger till mina barn att om jag skulle dö så ska de absolut inte sörja mig. För jag har haft det mest fantastiska liv som har funnits. De kan få sakna mig litegrann. Men inte sörja.

Malin Eijde/TT

Fakta

Håkan Hagegård

Fyller: 70 år den 25 november 2015.

Gör: Opera- och konsertsångare, hovsångare, professor, hedersdoktor, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och preses för Värmländska Akademien. Driver Singers Studio Sweden.

Priser i urval: Frödingmedaljen, Mårbackapriset, Litteris et Artibus, två Grammy.

Bor: Stockholm, Värmland och utlandet.

Familj: Två söner och ett kärleksförhållande.

Så firar jag födelsedagen: I lugn och ro, i ett fåtal goda vänners lag.

Om att fylla 70: ”Jämfört med 50- och 60-årsdagarna så känns 70 bättre. Man får mer perspektiv på det som har varit, utan att känna att jag måste fokusera på att åstadkomma något.”

Lyssnar helst på: ”Det som ger mig mesta möjliga utav lyssningen är klassisk musik, därför att musik måste vara tillräckligt komplex för att vara tydlig för mig. Enkelheten gör mig nervös.”

Tre inspiratörer: ”Operachefen Göran Gentele, operasångaren Tito Gobbi som var min lärare i Italien, och en nybliven 90-åring, Kjerstin Dellert. Men det finns många fler. En som jobbar som jag måste ha många inspiratörer, annars blir man väldigt enkelriktad.”

Favoritplats: ”Bland ungdomar – apropå 70-årsåldern.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om