Folkets hälsa hennes fokus

Ann-Sophie Hansson har utrett kyrkans psykosociala miljö, och stressjukdomar hos vårdanställda. Nyss blev hon folkhälsochef. Nu får hon själv hälsosam avkoppling en tid i Frankrike, där hon firar 60-årsdagen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-08-30 03:00
Hon har forskat i så skilda ämnen som Svenska kyrkan som arbetsplats och om risker för stressrelaterad ohälsa bland vårdanställda. I dagarna har Ann-Sophie Hansson tillträtt jobbet som folkhälsochef i Landstinget Västmanland.
Vi träffas på Fjellstedtska skolan, där hon medverkat i en ledarskapskurs för kvinnliga präster kring hälsa och arbetsmiljö. Hon berättar att hon blev glad och överraskad över jobberbjudandet - "jag är trots allt 60" - men funderade ändå ett tag innan hon accepterade.
- Eftersom jag tidigare jobbat inom stora offentliga organisationer vet jag att det finns en viss tröghet i beslutsprocesserna. Jag har ju draget att jag vill att det ska hända saker snabbt. Samtidigt kan jag anpassa mig och vet vilka strategier som krävs. Det är roligt, för i och med den här tjänsten knyter jag ihop mitt brokiga arbetsliv.

Arbetslivserfarenheterna är från många olika områden. Gemensamt är att hon alltid arbetat med människor.
- Från början ville jag bli farmaceut. Jag vet inte riktigt varför men jag skulle gissa att det har med mitt intresse för hälsa och vård att göra.
Men eftersom hon gick humanistisk linje saknade hon NA-ämnen, och det kändes inte aktuellt att komplettera då, så det blev humaniora vid universitetet.
Dåvarande maken var teolog, vilket gjorde att hon kom i kontakt med Svenska kyrkan och började inrikta sig på pedagogiskt arbete på församlingsnivå.
De erfarenheterna resulterade senare i en uppmärksammad rapport 1999 om den psykosociala arbetsmiljön inom kyrkan.
Det var när hon arbetade som beteendevetare inom företagshälsovård som hon insåg vidden av kyrkans arbetsmiljöproblem.

- Under min tid inom företagshälsovården fick jag plötsligt nya perspektiv och ville veta varför det var så annorlunda i kyrkan. Jag sökte och fick pengar från Rådet för arbstmiljöforskning för att studera arbetsmiljön inom Svenska kyrkan.
Bakom mediarapportering om trilskande kyrkokörer, kantorsbråk och kyrkoherdestrider ligger höga förväntningar på att kyrkan, om någon, bör ha en bra arbetsmiljö.
Alla, både anställda och människor i samhället utanför kyrkan, förväntar sig att det inte ska finnas konflikter på arbetsplatserna, vilket i sin tur leder till att problemen osynliggörs. Enligt Ann-Sophie Hansson finns en "godhetskultur" inom kyrkan , på gott och ont, då den kan bli till ett hinder för att lösa de problem som finns.

- Man vårdar de goda relationerna hellre än löser problemen.
Som utvecklingschef i Gävle kommun fick hon det politiska uppdraget att undersöka varför så många vårdanställda var sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar. I sin undersökning pekar hon på riskfaktorer som till exempel tung hemsituation och en alltför stressande arbetssituation.
- Många är äldre, ensamstående kvinnor, ofta med känslan att inte kunna påverka sin situation. Arbetsgivaren har självklart ansvar för att medarbetarna inte blir utmattade och ska fånga upp signalerna i tid så att de kan få en bättre arbetssituation och undvika sjukskrivning.

Ett av de nationella folkhälsomålen är att alla ska ges möjlighet att få bra hälsa. Men fortfarande är bra hälsa socioekonomiskt relaterad; högutbildade är friskare och lever längre.
- Därför är det hälsofrämjandeperspektivet viktigt, som att rikta insatser mot hela befolkningen där friskfaktorerna kommer i fokus.
Samtidigt betonar Ann-Sophie Hansson att individen har ett eget ansvar för sin hälsa - att välja och ta vara på den kunskap och de möjligheter som finns.
Enligt Ann-Sophie Hansson minskar motivationen avsevärt att återgå i arbete efter bara tre månaders sjukskrivning. Det gäller diagnoser som till exempel psykisk ohälsa/stress.
- Bryter man armen vet man att det tar 6-8 veckor att bli frisk. Men är man sjukskriven för stressrelaterade besvär, ofta med en månads sjukskrivning - många gånger dessutom av nya läkare varje gång - så sprider sig osäkerheten. Plötsligt är man inne i en process och börjar tvivla på att man alls kommer tillbaka.

När hon själv någon gång känner sig pressad sätter det sig i kroppen, i axlar och nacke.
- Men jag har lärt mig att känna igen signalerna. Jag är bra på att sätta gränser, och det är en styrka i arbetet. Det händer att jag viker en hel dag fri i almanackan. Då går jag långpromenader med vovven, får kanske massage eller tar det bara lugnt hemma.
Nu närmast väntar en bilrundtur i södra Frankrike tillsammans med maken.
- Vi skall runt och besöka vingårdar och slott. Vi hoppas på en härlig resa som blir till ett gemensamt firande.
NAMN: Ann-Sophie Hansson.
AKTUELL: Fyller 60 år 31 augusti.
YRKE: Folkhälsochef inom Landstinget Västmanland.
BOR: På Östra Ågatan i Uppsala.
FAMILJ: Maken Per, Kristian, 33, Louise och Caroline, 32, Anna, 26, och Philip, 21. Två barnbarn och westien Milton.
BAKGRUND: Född och delvis uppvuxen i Stockholm. Medicine doktor i socialmedicin, fil mag i humanioraämnen. Jobbat bland annat inom Svenska kyrkan, forskare/projektledare inom Uppsala universitet.
INTRESSEN: ­Huset på Gotland, teater, opera. Går gärna till Uppsala auktionskammare på visningar.­
LÄSER JUST NU: Karin Johannissons Melankoliska rum.
MOTTO: Ingenting är omöjligt.
DOLD TALANG: Heminredning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om