Läkaren Ture Ålander kallar sig gärna också hälso- och sjukvårdsentreprenör, men hade det inte varit för hans längtan efter att arbeta med och för människor så hade han mycket väl kunnat bli atomfysiker eller tekniknörd i stället.
Vi träffas i hans mottagning på Bergsbrunnagatan i Boländerna, dit han flyttade verksamheten efter 17 år på Kungsgatan. I knappt två år har han här drivit sin privatläkarmottagning som numera även innefattar Pelle Svanslös barnavårdscentral och en livsstilsskola med inriktning på kostråd till överviktiga och diabetiker. Mottagningen är även knuten till två äldreboenden och två mödravårdscentraler i stan.
– Här fanns tidigare en konfektionsfabrik. Det är fascinerande att tänka sig att arbetarna strömmade in här på morgnarna, säger Ture Ålander medan han visar runt i lokalerna.
Han trivs härute på Bergsbrunnagatan fjärran från Kungsgatans larm, och talar entusiastiskt om grannarna, bland annat ett sadelmakeri.
– Det är ett helt litet entreprenörscentrum härute, säger han gillande.
Ture Ålander är född i Stockholm. När han var fem år flyttade familjen till Lidingö, där han växte upp.
– På den tiden kallades Lidingö ”gröna ön”, och var inte ett lyxställe med miljonvillor. Vi bodde i en enkel hyreslägenhet, säger Ture Ålander som berättar om en harmonisk uppväxt, med kojbyggen och lek i skogen.
Hans teknikintresse gjorde att han läste vid KTH i fyra år, men innerst inne tyckte han att studierna kändes för ”teoretiska och tråkiga”. När Ture Ålander gjorde sitt examensarbete i atomfysik, kände han att han egentligen ville arbeta med människor. Hans föräldrar tyckte han borde bli läkare och uppmuntrade honom att läsa medicin.
– Jag kom in vid Karolinska institutet 1975 men bytte till Uppsala efter 14 dagar, mest för att få en lugnare studiemiljö.
Redan som läkarstuderande intresserade Ture Ålander sig för forskning, och som assistent på Biomedicum fick han medverka inom dopaminforskningen under Nils Erik Andén. Det slumrande intresset för forskning väcktes ett par decennier senare, när han 1995 började forska med Lars Agréus och 2003 blev doktorand vid Karolinska institutet.
Hans avhandling som blev färdig 2008 visade ett samband mellan fysiska, känslomässiga och sexuella övergrepp och uppkomsten av långdragna magbesvär.
– Jag har alltid varit intresserad av mage och tarm och fick tidigt lära mig gastroskopera vid Samariterhemmet.
Under tiden arbetade Ture Ålander på som vanligt, med Hemläkarjouren och sin praktik. När han forskade satte han in vikarier.
– Mina patienter uppskattade min forskning, och accepterade att jag ibland var borta. Fast det hände nog att de medvetet fördröjde sina besök så att jag skulle vara tillbaka när de kom.
Ett av hans engagemang har varit vårdkonton. Uppsala var först i hela världen med att ge patienter möjlighet att läsa sina journaler på nätet. Den möjligheten finns fortfarande kvar här.
– Vi ingick i ett landstingsprojekt och sedan har journalläsningen på nätet fått leva kvar. Kliniken samarbetar med landstingets it-avdelning.
Det är ingen tillfällighet att barnavårdscentralen döpts efter Gösta Knutsons Pelle Svanslös. Ture Ålander tycker att man ska värna om det lokala.
– Jag gillar Uppsala skarpt och tycker man ska ta fram alla unika fördelar stan har. Därför har det varit kul att koppla Pelle till kliniken, säger Ture Ålander.
Han håller själv på att läsa alla Svanslösböckerna som han hittar på Tradera. Under läsningen gläds han över Gösta Knutsons humanism och kamp för de svaga.
– Böckerna är väldigt dubbelbottnade och tar i förtäckt form upp bland annat rasism och nazism.