Han tog spinningen till Uppsala

Efter nästan 40 år i branschen är han fortfarande full av idéer och får ständigt nya infall. Nu fyller idrottsprofilen Lasse Book 60 år.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-10-30 08:00

”Musiken dunkar taktfast, belysningen är dämpad. Drygt ett dussin personer på var sin motionscykel står upp och trampar, svetten rinner. Ett vanligt gym en vanlig onsdagsmiddag. Men motionsformen är inte så vanlig – än så länge. För cykling i grupp inomhus – eller spinning som det heter – började man köra först i slutet av december.”
Artikeln i UNT är från 1997 och vi hittar den när vi sitter och bläddrar i Lasse Books pressklippssamling.
– Jag var trea i Sverige med att börja köra spinningpass. Jag hade varit i USA innan och träffat Johnny Goldberg som uppfann spinningen på slutet av 1980-talet. Det var ju jobbigt i början innan jag hade hunnit skicka iväg några instruktörer på utbildning då jag fick leda alla pass själv, säger Lasse Book som i dag tror att han har runt 2 500 spinningpass i benen.

Det är inte enda gången han har sökt sig till USA för att hitta nya trender. Redan när han var 17 år åkte han på ett sommarläger till Long Island och efter det har det blivit ett 50-tal resor till.
– Amerikanerna är för jäkliga på att skapa trender och paketera dem på ett bra sätt, säger han.

Senast Lasse Book uppmärksammades för något i media var dock när han hade fångat upp en grej hemifrån tv-soffan. På Sportnytt såg han en brottare som tränade genom att bokstavligt lyfta skrot och snart körde han själv igång med träning på Skrotcentralen i Boländerna.
– De var och gjorde tv-inslag om mig och jag blev förstanyhet på Landet runt. Gubbarna som jobbar på skroten lägger undan sånt som de tror kan vara något för mig att träna med, berättar han.

Idrottsintresserad har Lasse Book varit hela livet. Som barn spelade han fotboll i Vindhemspojkarna, bandy i Sirius och basket i KFUM Uppsala basket. Just basketen skulle komma att bli den idrott där han nådde längst och 1979 ingick han tillsammans med bland andra Larry Robinson och Torbjörn Taxén i det numera legendariska lag som spelade SM-final mot Alvik. Laget förlorade den femte och avgörande finalmatchen, men står ändå för klubbens främsta merit genom tiderna.
– Jag spelar fortfarande i en veteranliga med 50-talister och 60-talister. Vi har rätt många landskamper ihop i laget, säger Lasse Book som själv har spelat några landskamper och som under flera år på 1980-talet var landslagets fystränare.

Yrkesmässigt tänkte sig den unga Lasse Book en karriär inom militären. Han kommer från en soldatsläkt och som 15-åring tog han själv värvning i marinen. Den militära karriären blev inte lång, men istället blev han så småningom en av få civila som gick militärens idrottsutbildning på Karlberg. Under många år var han flitigt anlitad som gymnastiklärarvikarie, han fick sitt första uppdrag som personlig tränare 1976 och 1984 startade han företaget Lars Book training. Vissa perioder har dock företaget enbart varit en sidoverksamhet. Som när han 1990 öppnade Kraftkällan tillsammans med några andra och drev den fram till 1993 eller när han de följande åtta åren var friskvårdsansvarig vid Uppsala universitet.
– Men nu står jag på egna ben, säger Lasse Book som förutom uppdrag som personlig tränare bland annat jobbar med skadade elever på Celsiusskolans idrottsprogram.

Den senaste träningstrenden han har spanat in är ledarledda pass med drop in-möjlighet.
– Folk vill inte bestämma tre veckor i förväg att de ska gå på ett pass utan vill kunna komma när det passar. Jag har kört igång sådana pass på Svettis nu, med klassiska ribbstolar och plintar. Sånt har ju många inte hållit på med sedan de gick i skolan, berättar han.

UNT gratulerar

Namn: Lasse Book
Aktuell: Fyller 60 år 2 november.
Bor: Lantligt men centralt i Uppsala.
Familj: Sambon Catarina, 14-åriga dottern Cajsa och vuxna dottern Lisa. En häst och två katter.
Yrke: Träningsinstruktör.
Egna idrottsmeriter: Basketspelare med SM-silver och ett antal landskamper i bagaget. Efter elitåren har han som motionär avverkat en handfull Vasalopp och ungefär lika många maraton, bland annat i New York 1990. Deltog i motionsklassen i triathlon-EM i Stockholm 1997.
Intressen: Läsning, militärhistoria, resor, matlagning och trädgårdsarbete. Är även intresserad av hästar. När jag träffade Catarina 1999 tog jag 30 ridlektioner.
Tips till den som vill börja träna: Hitta något som du tycker är roligt. Dansa, spela tennis eller vad det nu kan vara. Pröva på olika grejer så hittar du något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om