Han var rådgivare i Vietnam

Trygve Bringhammar fyller 70 år, men fortsätter arbeta, nu med människor i hans egen ålder som inte har lika lätt för datorer som han själv. Ett långt liv som apotekare och läkemedelsexpert har tagit honom ut i världen.

UNT grattulerar Trygve Bringhammar

UNT grattulerar Trygve Bringhammar

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-03-22 00:00
Ingen författare har fått tillnärmelsevis så stor spridning som Trygve Bringhammar. Han har ritat de receptblanketter som började användas 1 oktober 2002, och som förmodligen är de blanketter som används mest: de trycks i cirka nio miljoner exemplar om året.
Trygve Bringhammar är född i Gränna, där pappa var rektor för den kommunala realskolan. Han upplevde som barn de kalla krigsvintrarna, då det var möjligt att gå över isen till Visingsö.
- Överallt på isarna satt man och fiskade inne i små kojor, "lakakojor" eller "lakabusar".
Trygve Bringhammar minns också de judiska flyktingar, främst från Polen, som internerades i Gränna vid den här tiden.
Även amerikanska bombflygare som efter utfört uppdrag landade i Sverige kom till Gränna innan de skickades vidare.

- Jag och min bror fick följa med dem på utflykter och åka på pakethållaren på deras cyklar.
När han var sex år flyttade familjen till Olofström, där pappa fick en rektorstjänst och mamma blev skolsköterska och teckningslärare. Trygve Bringhammar började skolan där, och var intresserad av siffror, matematik och biologi. Efter realen in­ackorderades han i Karlshamn, där han gick i läroverket.
Under somrarna arbetade Trygve Bringhammar på Volvo i Olofström, och kan därför ståta med att ha haft yrkestitlar som seriehopsättare och bandhopsättare.
- Vi gjorde karosser till Volvobilar, och jag var med om att ta fram de allra första fem Amazonerna.

Efter studentexamen 1959 började Trygve Bringhammar studera vid Farmacevtiska institutet, då den enda apotekarutbildningen.
- Mitt arbete, på Statens rättskemiska laboratorium innebar att med olika metoder analysera prover från avlidna och fastställa dödsorsaken i samband med förgiftningar, säger Trygve Bringhammar, som under 60- och 70-talet sedan var biträdande apotekschef på sjukhusapoteken i Boden och Kristianstad.
1982 fick han en förfrågan från ­Läkemedelsverket i Uppsala om han ville arbeta med en ny lag, Lag om radioaktiva läkemedel.
- Arbetet innebar att utarbeta författningar, godkänna läkemdel och inspektera sjukhus och industrier som använde radioaktiva läkemedel. Under de åren besökte jag samtliga Sveriges länssjukhus.

Som expert på radioaktiva läkemedel samarbetade Trygve Bringhammar med andra myndigheter och internationella organisationer, där­ibland EU. Han var initiativtagare till att radioaktiva läkemedel införlivades i samma nordiska klassificering som andra läkemedel.
Under sin tid på Läkemedelsverket var Trygve Bringhammar i Vietnam i två år som rådgivare till hälsoministeriet och Vietnams läkemedelsverk.
- Därefter var tillsyn av apoteken och Apoteket AB min huvudsyssla.

2002 kom en ny lag om läkemedelsförmåner, med ändringar i systemet, och i anslutning till det skulle nya receptblanketter utformas. Uppdraget gick till Trygve Bringhammar, som i samarbete med Apoteket AB och sjukvården skulle utforma blanketterna. Särskilt stor frihet hade han i sanningens namn inte.
- Villkoren i lagen skulle styra arbetet. Jag satt hemma om nätterna och arbetade med layout och grunnade på var på blanketten klinikens kod skulle finnas.
De sista åren innan pensionen var han läkemedelsinspektör i Norge.

Sedan ett år driver Trygve Bringhammar egna firman Datalots i Uppsala. Tanken är att 60-plussare hemma hos sig ska erbjudas tjänster som teknisk support och rådgivning gällande installation och handhavande av datorer och datorprogram, modem, routrar och internet.
Hans erfarenhet är att många i den åldern (äldre) redan kommit i kontakt med datorer genom tidigare jobb, men de har ofta bara lärt sig de funktioner som krävts i jobbet, inte hur man e-postar eller går ut på internet.

- En hel del äldre upplever dessutom ett yttre tryck: man ska ha dator. Och sedan sitter man där och vet inte hur man gör. Ber man om hjälp sveper släktingarna ofta bara förbi efter att ha sagt en massa obegripligheter, säger Trygve Bringhammar som tycker att det är roligt och angeläget att lära äldre datorhantering.
- Jag känner en 80-årig dam som använder sin dator dagligen. Via den kan hon hålla kontakt med barn och barnbarn och vänner utomlands, och läsa sina svenska och engelska tidningar på nätet. En sådan person vill man ju supporta, säger Trygve Bringhammar.
NAMN: Per Trygve Bringhammar
AKTUELL: Fyller 70 år 22 mars.
YRKE: Legitimerad apotekare. Driver i dag företaget Datalots i Uppsala.
FAMILJ: Hustru Rose-Marie, tre döttrar i ett tidigare äktenskap, tre barnbarn.
BOR: I Vattholma.
BAKGRUND: Har bland annat ­arbetat vid Statens bakteriologiska laboratorium och Statens rättskemiska laboratorium, som läkemedelsinspektör vid Läkemedelsverket i Uppsala och Legemiddelsverket, Oslo, Sidauppdrag som rådgivare vid hälsoministeriet i Hanoi, Vietnam. Volontärkonsult i apoteksfrågor i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina.
INTRESSEN: Teknik, datorer, husbilen "Såfri", ­resor, att snickra på huset.
OM SIG SJÄLV: Viljestark på gränsen till envis.
DOLD TALANG: Duktig på konstruktionsritning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om