Han växte upp i restaurangmiljö
För Norbert Stoll är 2009 ett speciellt år. Han inte bara fyller jämnt, utan kan dessutom fira 45 år i restaurangbranschen och 30 år i Sverige.
Foto: Rolf Hamilton
Så här års är det betygsättning som gäller. Han har 240 kockelever att bedöma. Förutom elevomdömen och andra papper ligger en stor hög restaurangmenyer på skrivbordet. De kommer från de cirka 40 restauranger han arbetat vid under sitt yrkesliv.
Norbert Stoll föddes in i branschen. Föräldrarna drev restaurang i Zürich. Det var schweizisk husmanskost som dominerade matsedeln, baserad på mejeriprodukter: ost, grädde och mjölk, och kött: bringa, schnitzel och korv.
Han jobbade på restaurangen några år, men hade lust att jobba utomlands och pratade med två kolleger med erfarenheter från andra länder.
- Den ene hade jobbat i London, den andre i Uppsala. Han som jobbat i England sa: "Åk inte dit! De har ingen matkultur alls".
Så det blev Uppsala, och år 1969 började han arbeta på Stadshotellet.
- Jag visste inget om svenska mattraditioner, hade aldrig ätit sill och visste inte vad ett smörgåsbord var.
Som prydlig schweizare förvånades han av den rådande klädkoden i stan. Alla yngre människor bar jeans och träskor, något han dittills förknippat med holländare.
I slutet av 70-talet började Norbert Stoll som kock på Lucullus, då bland annat känt för sina trubadurkvällar på måndagarna.
- Den populäraste rätten på den tiden var pepparstek med pommes frites för 19 kronor.
Norbert Stoll arbetade även på Restaurang Pysslingen och på Östgöta nation. Och det var han som såg till att de som byggde Forsmarks kärnkraftsverk fick mat.
- Jag hade entreprenaden i två år för luncherna under både byggnad och revision. Vi serverade mellan 2 000 och 4 000 portioner om dagen, hade två kök och uppemot åtta anställda. Maten kördes ut till stationer, säger Norbert Stoll.
På den tiden bodde han i Österbybruk och hade arbetsdagar som började klockan 6 och slutade 21.
Efter två års slit i storkök gick han sedan över till Gimo herrgård, där han var köksmästare i tre år.
Det var i början av 1980-talet Norbert Stoll slog in på en annan bana. Han har alltid haft en pedagogisk ådra, så när han blev tillfrågad om han ville undervisa vuxna elever tvekade han inte.
- Hemma i Schweiz hade jag hållit lite kvällskurser för Kooperativa Förbundet, och jag tyckte det var kul.
Han började på deltid som lärare vid AMU:s restaurangutbildning som höll till i Nymans Verkstäder, hjälpte till att fixa praktikplatser (vid det här laget hade han skaffat sig ett omfattande kontaktnät bland krögare i Uppsala och Uppland) och undervisade ibland.
- Från 1987 började jag på heltid vid Lernia ute i Boländerna.
Mat tröttnar Norbert Stoll aldrig på, och tycker fortfarande att det är roligt och kreativt att stå vid spisen.
Själv gillar han enkel mat, som goda korvar.
- Jag springer hellre för en bra korv än för lutfisk, säger Norbert Stoll, som aldrig lyckats komma över en känsla av "kvardröjande lut" i den norrländska juldelikatessen.
Däremot har han tagit den svenska sillen till sitt hjärta och har till och med fått sin 89-åriga mamma i Zürich att uppskatta löksill.
- När jag hälsar på tar jag alltid med några sillburkar till henne.
Namn: Norbert Stoll.
Aktuell: Fyller 60 år i dag torsdag.
Yrke: Kock, restauranglärare vid Ekebyskolan i Uppsala med ansvar för praktikplatserna.
Familj: Hustru, barnen Kerstin, Göran och Stephanie, bonusbarnen Sanna och Daniel, sex barnbarn.
Bor: I Vattholma.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Schweiz.
Intressen: Tycker om att snickra. Duktig på att baka schweiziskt surbröd.
Samlar på: Singlar från 1960-talet, har cirka 2 400.
Om sig själv: Yrkesstolt. Lite konstnärlig. Händig.
Egenskap jag uppskattar: Ärlighet.
Dold talang: Är cykelfantast, har flera stycken cyklar. Sitter gärna i garaget och mekar.
Aktuell: Fyller 60 år i dag torsdag.
Yrke: Kock, restauranglärare vid Ekebyskolan i Uppsala med ansvar för praktikplatserna.
Familj: Hustru, barnen Kerstin, Göran och Stephanie, bonusbarnen Sanna och Daniel, sex barnbarn.
Bor: I Vattholma.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Schweiz.
Intressen: Tycker om att snickra. Duktig på att baka schweiziskt surbröd.
Samlar på: Singlar från 1960-talet, har cirka 2 400.
Om sig själv: Yrkesstolt. Lite konstnärlig. Händig.
Egenskap jag uppskattar: Ärlighet.
Dold talang: Är cykelfantast, har flera stycken cyklar. Sitter gärna i garaget och mekar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!