Som barn drömde Pehr Östberg om att bli bagare, medan farmor hoppades på att han skulle välja prästbanan. Lite senare funderade han på att bli journalist eller jurist. Det blev ingetdera yrket, och i dag beskriver han sig som ”högre försäkringstjänsteman”. Vi träffas mitt i en flytt: Efter 20 år i Norby går flytten med hustru Eva till nybyggd bostadsrätt i Kåbo.
– Vi flyttar in dagen efter min födelsedag, så 50-årskalasandet kommer lite i skuggan.
Pehr Östberg är född i Visby, döpt i Falun och uppvuxen i Bromma. I skolan hade han lätt för sig, och fritiden ägnade han huvudsakligen åt idrott: fotboll, och senare även basket och volleyboll.
Efter gymnasiet och militärtjänstgöring valde han att läsa juridik i Uppsala, inte i Stockholm.
– De ljusblå höghusen i Frescati lockade inte. Att plugga i Stockholm kändes lite uddlöst. Uppsala var visserligen en rätt obekant stad, men jag hade fattat att universitetet var bra, och att studentlivet hade en annan dimension jämfört med Stockholm, säger Pehr Östberg som började på juristlinjen 1983.
Han engagerade sig i nationslivet, mest idrottsligt och musikaliskt, sjöng i körer och var också sånganförare på Gotlands nation.
– Jag var därför tvungen att vara med om varenda fest på nationen. Fast skämt åsido, det var en rolig tid, säger Pehr Östberg, som efter en termin i Uppsala dessutom träffade sin blivande hustru som bodde i samma korridor på nationen.
Efter studierna började han 1987 arbeta med tjänstepensionsfrågor i olika befattningar i försäkringsbranschen.
– Det var en ren slump, och tanken var från början att ge det ett år. Nu har jag varit i branschen i 25 år, och lär mig hela tiden nya saker, säger Pehr Östberg.
I dag är han produktchef på Alecta och ingår i företagsledningen där, samt sitter i styrelsen för Min pension. På Alecta är han ansvarig för produktenheten, vilket innebär att han med sina medarbetare är ansvarig för utveckling och förvaltning av tjänstepensionsprodukter.
Om något ämne engagerar honom så är det just det pensionsfrågor, och han talar länge och temperamentsfullt om ämnet.
– Jag är svårt engagerad i pensionsfrågor och får mycket hög puls när jag ser aktörer som försöker tjäna pengar på människors okunskap inom pensionsområdet. Jag kan förstöra vilken fest som helst genom att börja prata pension. Folk är visserligen något mer pålästa nu när det gäller tjänstepensionsfrågor och värdet av att omfattas av kollektivavtal på området, men det är långt kvar.
Idrottsintresset har följt Pehr Östberg hela livet; han är en engagerad utövare, för att inte säga idrottsnörd. Det yttrar sig i mycket sporttittande, men också styrelsearbete för Sirius fotboll i över tio år, och 15 avverkade Vasalopp.
– Jag kommer antagligen att åka det minst 15 gånger till, säger Pehr Östberg som under sommarhalvåret tränar på rullskidor. Han tycker inte det är konstigare än att åka på snö, men när fotograf Johansson frågar hur man stannar med rullskidor blir han för ett ögonblick svarslös, men finner sig snabbt:
– Det är inte meningen att man ska stanna.
Vad gäller fotbollen jobbar han tillsammans med Sirius styrelse för att nå Superettan med herrlaget, och ler belåtet när han berättar om damlagets framgångar:
– Damfotbollen utvecklas starkt. Faktum är att de är nästan lite för duktiga. Nu står vi oväntat inför kval till Allsvenskan. Det är verkligen roligt.
Pehr Östbergs morfar var en av de första sommarboende på Fårö. Han kom ursprungligen från Gotland, men jobbade som advokat i Stockholm. På 1930-talet köpte han fastighet vid stranden vid Ekeviken på Fårö.
– På den tiden var det knepigt att ta sig till Fårö. Han hade med sig cykeln och roddes över. Han lär ha fått erbjudande att köpa större delen av viken, men avböjde eftersom han resonerade som så att han ju ändå var ensam där.
I dag vimlar det av kända ansikten i grannskapet, bland andra en del tidigare socialdemokratiska ministrar, förra nyhetsankaret Ann Lindgren, förre justitieminister Thomas Bodström och förre socialdemokratiske bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson, berättar Pehr Östberg, som varje sommar tillbringat ett par veckor i sommarhuset i Fårö i snart 50 år.
– Det är inte direkt synd om mig som blivit ärftligt belastad med ett fritidshus. Det är alltid något som behöver målas eller fixas. Jag tycker om att komma på kreativa lösningar på konstiga problem.