Lugnet har sänkt sig över Café Stallet i Uppsala Science Park och köksmästaren själv, Johan Eklund, slår sig ner vid ett bord och pustar ut. Sedan i augusti driver han ensam ett lunchkafé i det pittoreska gamla stallet, men i dag hjälper höstlovsledige sonen Marcus till.
Johan Eklund är född och uppvuxen i Vilan, och ett av hans största intressen var elektronik.
– Jag gillade att hålla på med tekniska grejer. En gång byggde jag om stereon och kopplade den till telefonen så att mina kompisar kunde lyssna, säger Johan Eklund som än i dag är tekniskt intresserad.
– Vi är fyra i familjen, men har fem, sex datorer hemma.
När han i tonåren skulle det välja till gymnasiet funderade han på fyraårig teknisk linje, men skoltrötthet fick honom att i stället välja h otell- och restaurangprogrammet, både för att bästa kompisen sökt dit och för att han gillade att laga mat.
– Det kändes direkt att jag hade kommit rätt, säger Johan Eklund.
När han avslutat sin utbildning hade han redan jobbat på Le Bistro i ett halvår innan han gick ut skolan.
Därefter följde fler kockjobb, bland annat vid Konsums dåvarande lunchrestaurang i Forumgallerian. Men lusten att utbilda sig väcktes igen, och han gick först bartenderutbildningen på Hotell- och restaurangskolan i Stockholm och senare även en högre, ettårig utbildning inom hotell- och restaurangadministration.
– 1997 fick jag jobb på Ica city i Uppsala. Det handlade om lansera konceptet mat i butik, som byggde på färdiglagad mat i låda. Det var roligt att starta något nytt, speciellt eftersom det blev en succé – från 20 lådor om dagen till 500 lådor. Uppsala var bland de första städerna i landet som startade det här. Nu finns konceptet överallt, säger Johan Eklund, som tillsammans med Ica-butiken fick motta Ica Arlas utmärkelse Årets Guldko 2001, kategorin Bästa matglädjebutik.
Några år senare vann han en stor matlagningstävling med många av landets främsta kockar i juryn. Det var samma år som rapporterna kring fågelinfluensan var som mest hysteriska.
– Priset, som delades ut på Öland, bestod av ett par kylväskor med kyckling – som jag inte kunde ta med mig hem därför att det var förbjudet att ta med fåglar på flygplanet, skrattar han.
De senaste åren har Johan Eklund arbetat på Sodexo, Pharmacias personalrestaurang i Boländerna. Han har i första hand arbetat med affärsluncher och på senare tid även som köksmästare. Han har även suttit med i en menygrupp på huvudkontoret, med landslagskocken Tom Sjöstedt som arbetskamrat.
– Det här med att öppna eget kom jätteplötsligt. Jag fick helt enkelt en förfrågan om jag ville arrendera. Jag bestämde mig i juni, tog över i juli och öppnade i augusti. En snäll chef lät mig slippa uppsägningstiden. Mina gäster är folk som rör sig i området: studenter och folk som tränar på Stallet. Så det blir mycket GI, säger Johan Eklund, som under åren lärt sig att en bra kock ska vara lugn och metodisk, men ändå snabb och stresstålig.
– Man ska kunna skynda på utan att stressa.
Johan Eklund jobbar mycket, och den lilla fritid han har ägnar han gärna åt sina tre hundar och deras träning. Dessutom tillverkar han och hustrun olika koppel och träningsverktyg, till exempel dummies som används när man tränar hundar för jakt.
– Att vara tillsammans med hundarna är en skön avkoppling för mig, säger Johan Eklund.
På frågan om vilken sorts mat han själv tycker bäst om, svarar han som kockar brukar göra:
– Den mat jag slipper laga själv.