Ännu ett halvsekel efter att Olga Granlöf sett dagens ljus är förvirringen total vad gäller hennes födelsedatum. Hon föddes i dåvarande Sovjetunionen, men när hennes pappa gick till myndigheterna för att skriva in henne blev datumet 20 juni till 25 juni. Förvirringen fortsatte när hon senare flyttade till Sverige, för svenska myndigheter litade på de sovjetiska dokumenten och inte på hennes pappa.
– Men pappa kan ju inte ha fel, speciellt inte eftersom jag är hans förstfödda.
Olga Granlöf är uppvuxen i staden Saratov med pappa, mamma och två systrar. Hennes pappa var yrkesofficer och familjen flyttade ofta. Hon tyckte om skolan och på fritiden spelade hon piano och drömde om att bli balettdansös.
– Men började man inte dansa som femåring var det för sent för att börja över huvud taget, säger Olga Granlöf, som tog igen skadan ett par decennier senare.
Hon gick gymnasiet och när hon var 17 flyttade hon till mormor i Moskva, som för henne var ”möjligheternas stad”. Hon läste filosofi och jobbade extra.
1982 träffade hon sin blivande svenske make på universitetet, där han studerade ryska. Paret fick smyga med kontakterna; varken myndigheter eller omgivning såg på förhållandet med blida ögon.
– Det var inte alls okej att umgås med västerlänningar. Jag var inte politiskt aktiv men ansågs som en opålitlig person.
Olga Granlöf kände allt starkare att hon inte längre hade någon framtid i sitt hemland:
– Jag tappade hoppet om mitt land som var förljuget och orimligt.
Efter mycket möda gifte sig paret och tre år senare kunde hon lämna landet. Under tiden föddes dottern Vera.
Olga Granlöf kom till Sverige i november 1985. Hon kom in på socionomutbildningen i Stockholm. Det var en väninna som redan under hennes andra dag i Uppsala tipsade om socionomyrket – som dåförtiden inte existerade i Sovjet.
– Eftersom det på papperet inte fanns några sociala problem i landet behövdes förstås inga socialarbetare.
Efter sin examen arbetade hon på ett behandlingshem för vuxna missbrukare, med utredningar och behandlingar.
– Jag gillade jobbet, men kände att jag ville jobba mer förebyggande, säger Olga Granlöf, som började som projektledare för ungdomsarbete i Uppsala och fortsatte som skolkurator. Hon älskar jobbet och säger med övertygelse:
Även balettdrömmen har blivit verklighet. I Sverige skrev hon in sig i en balettklass för vuxna. Sedan dess har hon lärt sig grunderna i bland annat orientalisk dans, salsa och afro-kubanskt.
Olga Granlöf har ett stort naturintresse och älskar skogen och allt som växer.
– Jag kan många växters namn. Min pappa är superduktig på det, speciellt läkeväxter. Han har lärt mig – och lär mig fortfarande – mycket.
Sin nuvarande make träffade hon av en slump:
– Jag var ute och gjorde stan med en väninna. Där på krogen borjade han och jag prata om skogen. Det visade sig att han var jägmästare, och på den vägen är det. Nu har vi varit gifta i 17 år.
Hennes uppväxt i en totalitär stat har gjord henne intresserad av samhällsfrågor. I Sverige handlar det mest om kvinnofrågor, senast genom utställningen Den ryska bruden, som hennes kvinnonätverk fick statliga bidrag för att kunna genomföra.
– Bland ryssar är ordet feminism lika med manhaftighet. Jag vill väcka ryska kvinnors medvetenhet, och blir betryckt när jag ser dagens otroliga fokusering i Ryssland på kvinnors utseende.
Därför tycker hon att hon gett sina döttrar ett bra liv i Sverige.
– De har blivit frigjorda unga kvinnor som lever intressanta och fria liv. Båda är frispråkiga, kreativa och mer radikala än vad jag är, skrattar Olga Granlöf innan hon ger sig i väg på cykeln för att gratta en väninna på födelsedagen.