Hon kämpar för sina medmänniskor

Under många år har Karin Eriksson arbetat för sina medmänniskor. Även om hon nu lämnat sitt arbete så finns engagemanget kvar. Nu fyller hon 65 år.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-09-26 00:00
Efter 20 år som mellanstadielärare på Gåvsta skola i Rasbo bytte Karin Eriksson riktning i slutet på 1980-talet.
- Jag mötte barn som kom från dysfunktionella hem. I skolan tog man inte hänsyn till det utan sa att alla skulle lära sig lika mycket. Men om barn ska lära sig något måste de må lite bra först, tror jag.

Karin Eriksson bestämde sig för att fråga om Frälsningsarmén i Uppsala kunde behöva hennes hjälp. Det blev starten för ett omfattande socialt arbete som har upptagit en stor del av Karin ­Erikssons liv de senaste 20 åren.

De första tio åren arbetade hon som föreståndare på Sagahemmet, ett stödboende för bostadslösa som drivs av Frälsningsarmén. En tid som har präglat henne för resten av livet.
- Det jag mötte på Sagahemmet var helt otroligt. Jag fick se så mycket storhet hos dem som bodde där, trots att de hade det svårt. De visste inte var de skulle sova nästa natt, men på dagen kunde de skratta. Att vara så i nuet skulle många av oss behöva lära sig.

På en kurs i visionärt ledarskap insåg Karin Eriksson att hennes arbete på Sagahemmet var klart. Det hade gått tio år sedan hon blev föreståndare och hon hade inga fler idéer och visioner för stödboendet. De idéer som hon skrev ned under kursen rörde i stället församlingslokalerna i centrala Uppsala. Trots att församlingen hade för lite pengar funderade hon över behovet av en utökad verksamhet, ett större kafé och hjälp till psykiskt funktionshindrade.

Vid ett nyårstal berättade Karin Eriksson om sina planer för församlingsmedlemmarna. Två månader senare beviljades församlingen ett bidrag från Arvsfonden och ett miljonarv donerades till Frälsningsarmén. Redan på sommaren samma år kunde visionerna bli verklighet.

När Karin Eriksson började arbeta som verksamhetschef för Frälsningsarméns socialtjänst var verksamheten inte lika omfattande som i dag. Från att ungefär 200 personer i veckan rörde sig i församlingslokalerna, har antalet besökare vuxit till drygt 1 000 personer i veckan. Församlingen har en stor verksamhet och har fått många nya medlemmar.

Genom sitt arbete har Karin Eriksson fått kontakt med många personer som inte själva vågar kontakta samhället. Ensamma mammor, psykiskt funktions­hindrade och fattiga pensionärer söker sig till Frälsningsarmén för socialt umgänge, för att få presentkort för att ha råd att köpa mat eller för att få hjälp med ledsagning.
- Människor tror inte att det kan vara så att en del inte har mat i kylskåpet eller att föräldrar inte kan köpa blöjor till sina barn. Den verkligheten finns. Vi som arbetar på gräsrotsnivå har ett ansvar att förmedla detta, så att andra förstår det. Framför allt är det viktigt att visa för politikerna vad det är vi möter "på gatan", så de kan fatta rätta beslut.

Var kommer Karin Erikssons engagemang ifrån? Hon beskriver sig själv som en person som lätt går i gång och brinner för saker. Engagemanget kan också vara präglat av föräldrarna, tror hon. Båda var engagerade i Frälsningsarmén, där hon själv också varit medlem sedan hon var barn. Föräldrarna var också politiskt engagerade och hade ett stort hjärta för behövande människor.
- Visst är det något som måste ha påverkat mig. Åtminstone mina föräldrars synsätt, att försöka se alla människors lika värde, men det som framför allt varit min drivkraft är min kristna tro. Jag har haft förmånen att få arbeta i Guds tjänst!

Nu har Karin Eriksson lämnat över arbetet som verksamhetschef för Frälsningsarméns socialtjänst till sin efterträdare och gått i pension. Det betyder inte att hennes engagemang upphör. Hon fortsätter att sitta i församlingens ledningsgrupp och sjunger i kören.
- Jag har nog tänkt att jag ska ha mer tid till att läsa och umgås med mina barn och barnbarn nu, så jag ligger lågt med nya visioner.
Personligt
Namn: Karin Eriksson
Aktuell: Fyller 65 år den 26 september.
Yrke: Gick nyligen i pension från arbetet som verksamhetschef för Frälsningsarméns socialtjänst.
Familj: Man, fyra barn och sex barnbarn.
Bor: I Uppsala.
Intressen: Sång och musik. Skriver dikter och sångtexter.
Nu är det inte längre en hemlighet: Att jag har Facebook. Jag tycker det är väldigt roligt att hålla på med datorer och har gjort en hemsida. Nu ska jag finna mer tid till sådant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om