Mat, hälsa, landsbygdsfrågor och integration. Allt hänger ihop menar Maria Masoomi. Hon är kostekonom, dietist, matkreatör och kock och håller mycket utbildningar och föredrag för såväl personal inom livsmedelsindustri och handel som skolor, sjuhus och äldreboenden.
– Även när jag föreläser om integration pratar jag mycket om mat. Det handlar om hur storkök kan utvecklas genom att ta svenska råvaror och använda tillagningssätt och kryddning från världens olika kök. Det har till exempel visat sig att elever som inte annars äter i skolmatsalen kommer dit när det är sådana temaveckor, berättar hon.
Maria Masoomi tror även att maten kan vara en väg till att motverka de främlingsfientliga vindar som blåser i samhället.
– Svenska bönder är beroende av att matkulturen utvecklas med hjälp av utländska influenser för att kunna överleva. Även den som kanske inte är så positiv till invandring kan vara positiv till den utvecklingen, säger hon.
Det går inte att ta miste på att Maria Masoomi brinner för ämnet, speciellt när hon pratar om all den kunskap om landsbygd och matproduktion som hon menar finns i landet, men som inte tas tillvara.
– Det bor massor med människor i förorterna som har levt hela sina liv på landsbygden, men jobbar de på restaurang så står de och diskar. Sverige kan inte överleva om vi inte drar nytta av alla spännande människor som finns här. Det här är inte någon gullig multikulti-grej utan något som är nödvändigt, säger hon.
Matintresset har hon haft hela livet och hon var en duktig kock redan som barn. Hon berättar att hon även tidigt var ”en liten debattör”.
– Det sades i släkten att vill du höra sanningen ska du fråga Maria. Jag har aldrig varit så mycket för att gå som katten kring het gröt utan jag går rakt på sak, säger hon.
Sin första debattartikel i UNT skrev hon för tio år sedan utan att ha någon koll på att det var just en debattartikel hon skrev. Hon hade blivit utsedd till årets yrkeskvinna i Sverige av
nätverket Business and professional woman och i samband med en middag fick hon höra av en manlig bekant att anledningen till att hon fick så mycket uppmärksamhet och bekräftelse var att hon för det första var kvinna och för det andra invandrare.
– Jag blev väldigt sårad och frustrerad. I själva verket hade jag i flera sammanhang nobbats just för att jag var invandrare och kvinna. Så då satte jag mig och skrev, berättar hon.
Sedan fortsatte hon som fristående kolumnist i UNT, Svenska Dagbladet och andra tidningar och hon har även läst egna krönikor i radio.
– Så egentligen ska jag väl tacka han som drog igång alltihop, säger hon.
Maria Masoomi är uppvuxen i norra Iran, nära Kaspiska havet. När hon var i 20-årsåldern gifte hon sig med en landsman som bodde i Sverige och som hon bara hade träffat en gång innan.
– Det var under Iran-Irak-kriget och många unga iranier vill flytta utomlands då. Men det blev inte något bra äktenskap för någon av oss, berättar hon.
Hon flyttade till Borlänge, läste på komvux och började senare utbilda sig till kostekonom, samtidigt som hon jobbade extra i vården på kvällarna för att få ihop försörjningen. Så småningom blev det skilsmässa och hon blev ensamstående mamma.
– Det var inte några roliga år. Och sedan förstod jag att jag med min utländska bakgrund inte skulle kunna få något jobb som kostekonom. Invandrare som hade gått utbildningen före mig fick inte några jobb. Då bestämde jag mig för att även gå en dietistutbildning så att jag skulle få dubbla kompetenser, berättar hon.
För Maria Masoomi är det tydligt att personer med invandrarbakgrund måste jobba hårdare än andra för att lyckas i Sverige. Inte minst påverkade det hennes uppfostran av sonen, som har ett utländskt utseende och ett utländskt efternamn.
– Det blev en sträng men kärleksfull uppväxt för honom. Jag sade åt honom att det räcker inte med att du är duktig i skolan, du måste uppföra dig väl också. Nu är han affärsjurist och jobbar på en välrenommerad juristfirma i Stockholm. Jag vet att det är mitt fel eller min förtjänst att han har blivit så högpresterande och plikttrogen.
Trots att hon nu har nått 50-årsstrecket och är en framgångsrik företagare har inte Maria Masoomi lagt ned den kampen ens för egen del.
– Det är klart att det skulle vara skönt att andas ut och bli harmonisk. Men det kan vara roligt också att kämpa, när man jobbar för sina egna drömmars skull, säger hon.