År 1896 anlände en rysk-judisk flykting till Sverige från de outhärdliga förhållandena i Kaunas. Hans son Carl Hirsch kom senare att bli Uppsalas första professor i ortopedi, och sonsonen Jan blev för 15 år sedan den första professorn i ansikts- och käkkirurgi vid medicinska fakulteten i Uppsala.
Jan Hirsch föddes i Stockholm, men familjen flyttade 1956 till Uppsala, där han växte upp. Jan Hirsch gick på Katedralskolan, som då hette Uppsala Högre allmänna läroverk. Han var mycket sportintresserad och spelade ishockey i Servia och bandy i Sirius tillsammans med bästa kompisarna Jan Hedin och Ulf Johansson.
– Jag spelade center och högerytter, sju dagar i veckan, säger Jan Hirsch, som än i dag gärna söker sig till ”Kattes” spolade plan på vinterkvällarna med bandyklubba och -boll för att leka en stund.
Jan Hirsch hade svårt i skolan. I släkten fanns grav dyslexi. Han föräldrar var inne på att sonen skulle välja ett yrke som inte var så intellektuellt krävande.
– Jag minns att jag fick genomgå tester rörande min intellektuella förmåga på Akademiska sjukhuset.
Efter skolan läste han ekonomi ett par år, men tyckte att det var erbarmligt tråkigt. Så när tandläkarutbildningen i Göteborg öppnade 1967 sökte han in där. Redan tidigt under utbildningen bestämde han sig för att satsa på kirurgin.
– Under utbildningen arbetade jag vid Karolinska sjukhusets käkkirurg under professor Mårtensson, som varit en viktig och inspirerande person i mitt liv.
Efter tandläkarutbildningen gick han en specialistutbildning i käkkirurgi i Göteborg och avslutade sin forskarutbildning i början av 1980-talet. Jan Hirsch var sedan chef för käkkirurgin i Göteborgs kommun i nio år, och hade därpå ett lektorat på Sahlgrenska sjukhuset i tre år. Han gjorde sin vidareutbildning i England, där han bland annat studerade traumatologi och tumörkirurgi.
Jan Hirsch doktorerade i början på 80-talet på snus och virus betydelse för uppkomst av cancer i munhålan. Denna forskning har sedan fortsatt kontinuerligt, och har i dag ett stort nätverk som omfattar länder som Sudan, Taiwan och Egypten.
Under 15 år har han handlett åtta doktorander. Den senaste avhandlingen handlar bland annat om hur man ska gå till väga för att få folk att sluta snusa: uppemot 35 procent lyckas, enligt den kommande avhandlingen.
– Jag störs av tobaksindustrins propagerande för snus som ett rökavvänjningssätt.
I mitten av 90-talet blev han headhuntad till Uppsala.
– Jag blev ”trouble shooter” vid käkkirurgen.
Resultatet av Jan Hirschs arbete blev en framgångssaga. I dag har käkkirurgen i Uppsala ett starkt samarbete med Basel och ”syns överallt i världen”.
– Jag kunde rekrytera bra medarbetare. Duktiga människor är helt avgörande, säger Jan Hirsch, som arbetade i Uppsala i 16 år.
I dag delar han sin tid som professor mellan Uppsala och Göteborg. I Göteborg arbetar han med ledningsstruktur och forskning, och i Uppsala har han startat en specialutbildning i käkkirurgi.
– Jag tycker om att syssla med verksamhetsutveckling
Jan Hirschs verkligt fasta punkt i tillvaron är sommarhuset i Herräng, som hans föräldrar skaffade redan 1949. Tillvaron där talar han om med kärlek och längtan.
– Jag är ute från arla morgonstund ända tills solen går ner. Jag slår gräs, bryter sten och stubbar, fäller träd, hugger ved och ägnar mig åt svedjebränning. Men jag kan också sitta still på en sten vid vattenbrynet med ett metspö i handen och bara titta ut över vattnet. Då känner jag energin flöda.