Icahandlare trappar ner

Om någon förtjänat epitetet "Mr Ica" så är det Bo Malm. Han avslutade sin karriär som köpman i Uppsala med att bygga upp Ica Maxi i Stenhagen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-02-16 13:27
Han har arbetat hårt och mycket under sin yrkesverksamma tid; arbetsdagarna har varit orimligt långa, och någonstans kan han i dag vemodigt beklaga att han hann träffa sina barn alldeles för sällan.
Bo Malm föddes in i en handlar­familj i Roslagen. Familjen bodde i Edeby, på Väddö, och fadern drev ortens lanthandel. Tidigt fick Bo Malm börja hjälpa till i butiken, och hans levnadsbana utstakades redan från början.
- Men kundunderlaget minskade alltmer, så pappa bestämde sig för att flytta in till Uppsala och bli handlare där i stället. Och jag följde gärna med.

En tomt i stadsdelen Årsta utsågs till platsen för butiken, som fick namnet Årstahallen, och drevs av far och son Malm. Fadern avled efter bara några år, så från 1975 drev Bo Malm butiken vidare utan sin pappa. Under alla år arbetade hustrun Vivi-Anne med administrationen i det växande familjeföretaget. Samtidigt var Bo Malm mycket aktiv inom den centrala Icarörelsen, där han hade flera poster och var en av ledargestalterna bland landets Icahandlare. Under en period på 1990-talet satsade Bo Malm på den expanderande lågprishandeln, och drev bland annat Bra Pris-butikerna i Uppsala.
Flaggskeppet i hans karriär som handlare är förstås Ica Maxi i Stenhagen, och det är också där vi träffas för intervjun.
- I dag arbetar jag ingenting, säger Bo Malm medan vi vandrar genom den jättelika köpladan på jakt efter ett enskilt rum. Men alla glada tillrop från personalen under promenaden ger tydliga besked om att Bo Malm ingalunda är glömd av medarbetarna.
Han stannar till framför den gigantiska bröddisken och betraktar den med gillande och stolthet.
- Vi bakar allt vårt bröd själva, från scratch. Det tycker jag är något att vara stolt över, kanske borde vi framhålla det bättre, funderar han, och avslöjar att han någonstans fortfarande är köpman.

Bo Malm har alltid varit tekniskt intresserad, en egenskap som satt tydliga avtryck i hans karriär som handlare. Han var till exempel först i landet med att i början av 1980-talet satsa på elektronisk avläsning av de streckkoder som producenterna märkte sina varor med.
Det var Årstahallens kunder som var de första att möta elektroniska kassalinjer.
- Det har alltid varit så att jag gillar teknik. Jag är väl lite nyfiken.

Och det var också i Årstahallen som kunderna började få plastkassar med ett domkyrkomotiv av Uppsalakonstnären Jan Lundquist. Just Icabutiken i Årsta har fortfarande en speciell plats i hans hjärta, tillstår han, även om han förstås är glad och stolt över framgångarna ute i Stenhagen.
- Det som jag ser tillbaka på med störst glädje är nog ändå de stunder jag arbetade ute på golvet, ute i butikerna.
I dag skördar Bo Malm frukterna av sitt livsverk, och har slagit av på tempot betydligt. Sedan många år bor familjen på en gård med hästar i det natursköna Dalby norr om Uppsala,
- Det händer att jag mockar i stallet, och jag går på ett och annat styrelsesammanträde.
Resor, gärna i husbil, är ett av Bo Malms största intressen.
- Jag och min fru har alltid älskat att resa, och har i dag gott om tillfällen och möjligheter att kunna göra det. Allra helst besöker vi södra Frankrike och några vingårdar där, som vi tycker om. Jag är väl ingen vinkännare direkt, men tycker att vin är kul och spännande, säger Bo Malm.
Personligt
NAMN: Bo Malm
AKTUELL: Fyller 65 år på tisdag, den 17 februari.
YRKE: Före detta Icahandlare i Uppsala som numera har dragit sig tillbaka.
FAMILJ: Hustru Vivi-Anne, vuxna barnen Urban och Emma, två barnbarn.
ENGAGEMANG: Har varit ordförande i Ica Östs bolagsstyrelse och ledamot i den centrala Ica-styrelsen och ledamot
i Almi företagspartners styrelse. Sitter i dag i styrelsen för Ica Maxi.
BOR: På en hästgård i Dalby sydväst om Uppsala.
INTRESSEN: Resor tillsammans med familjen, hästhoppning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om